Cavall per Llebre

Què mengem realment? No en tinc ni idea.

Fa unes setmanes enrere es va descobrir que alguns productes alimentaris contenien traces de cavall en comptes de vedella. Cal dir que tant una carn com l’altra són bones per a l’ésser humà, el que és preocupant és que et venguin una cosa quan en realitat és una altra. I d’aquí sorgeix el dubte dels consumidors sobre si estem menjant el que creiem.

Tot això m’ha portat a tenir present la vella frase feta: que no et donin gat per llebre! És a dir, que vendre una cosa per una altra, l’engany en els productes alimentaris, no és tan recent com creuen alguns, i la sorpresa de l’escàndol és menor si ho tenim en compte. El problema potser està en que la confiança cap als controls alimentaris disminueix. Si durant un temps ha passat això, qui no em diu que la tonyina que menjo potser és una altra cosa? Qui em diu que els nuggets congelats de pollastre no són de colom? Començar a dubtar et pot portar a una conspiranoia que faria que directament no mengessis res que no fos fresc. Potser millor, una dieta més saludable segur que ho és. Però qui et diu que la vedella del mercat no té no sé quin bacteri que s’els ha passat per alt?

Però potser és donar-li massa rebombori a una anècdota. O no. Tal com ha passat amb la corrupció, de cop i volta sorgeix un cas i en surten de nous de sota les pedres. No és estrany? Aquí la manipulació dels mitjans de comunicació es fa notable, al meu parer. Com? Manipulació informativa? Si. M’explico. Ara sembla que el centre de la informació és la corrupció… però és nova la corrupció? No. Potser ara es tenen més accessos a la informació i per això han anat sorgint com bolets. Encara que fa sis mesos enrere es tenien els mateixos accessos, no? I aquesta saturació informativa fa que d’aquí un temps ni ens recordem del senyor Bárcenas i el tema sigui el dopatge en el ciclisme, per exemple, ja que és la època del Tour de França…

Tot corre molt ràpid i és probable que d’aquí un temps ens tornin a fer passar una cosa per la que no és, i nosaltres tan tranquils en la santa ignorància.

2 comments on “Cavall per Llebre

  1. Qui s’enrecorda ara d’en Millet???
    Si, el problema principal, en el cas dr l’alimentació, rau en els controls i sobretot en l’etiquetatge, és a dir, en la informació que se li dóna al consunidor. I aquest és un tema pendent i de debat obert. El que faig jo no soluciona les coses, però la cuina cassolana disminueix una mica les possibilitats que et donin gat per llebre o cavall per vedella.
    Per altra banda, l’altre tema que treus i que em sembla el pitjor de tot és la manipulació de la informació i la impossibilitat d’arribar al fons de la qüestió, si és que algú realment té la veritat.

  2. Crític de cine ha dit:

    M’has fet recordar el cas de la grip A i tota la paranoia que es va crear amb una grip que era molt menys mortal que la grip comú. Els mitjans de comunicació tenen el poder de fer-nos creure (i pensar) en el que ens mostren i aquesta és una de les lacres de la societat de la informació i comunicació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s