Esquerra, Dreta, Amunt, Avall…

Els bàndols polítics actualment són com una partida de billar, segons el pal que ens donin es van xocant els uns amb els altres.

– I tu de quina bàndol polític estàs?

– Jo? Doncs no ho sé…

Fa uns dies alguns dels meus amics i mon germà em van titllar de feixista per no ser un defensor del independentisme-nacionalisme català. Suposo que m’ho deien de broma, però sempre m’ha fet gràcia com a tot l’estat espanyol es titlla de fatxa a aquelles persones que no comparteixen els mateixos ideals que un o una mateixa… Un exemple d’això és el tuit on un polític del PP de Madrid titllava d’antidemocràtiques a aquelles persones que es van manifestar contra les retallades el 23-F. Un metge fent sentir la seva veu al carrer és un antisistema anarquista? Segur, segur…

Anem a la qüestió del principi que va obrir una petita reflexió, com quasi totes les meves reflexions, vaja… En un principi podria considerar-me d’esquerres, però com aquests termes, dreta-esquerra, s’estan diluint per moments en el món de les opinions, el món de la doxa, diria que sóc dels d’avall. I qui són els d’avall? Suposo que els que ja no juguen dins del sistema polític de partits, com els d’amunt. Aquesta diferenciació podria ser veure i entendre la política com a sistema de classes. La classe alta defensarà els seus valors i mantenir els seus privilegis, els d’amunt, mentre que les classes baixes intenten mantenir i reclamar els seus drets a la igualtat. Tant uns com els altres tenen en comú, en la seva radicalització, la desafecció als partits i, fins i tot, l’antidemocràcia. En cap cas entro en aquest radicalisme, la meva posició política és diferent.

L’avall l’entenc com la destrucció de tots els fonaments polítics per tal de poder fer una reconstrucció a partir de la reflexió entorn del poder. Sempre m’ha preocupat la democràcia, les diverses maneres de posar-la en pràctica, i sempre insisteixo que no estem en un sistema democràtic, sinó liberal-democràtic. Però és necessari acabar amb aquesta concepció i tot el sistema en general, almenys en termes imaginaris, per poder desgranar els problemes reals del sistema d’aquells que només fan que confondre, evitant que puguem tenir una discussió com cal, enriquidora. És com si al discutir sobre la necessitat o no de la independència catalana es posessin com a arguments coses com ara: ser independents ens farà sortir de la crisi. Segurament Catalunya seguiria essent un titella dels mercats liberals i del poder dels privilegiats.

I quins són aquests problemes? Alguns han anat sorgint a mesura que avançava la crisi econòmica. El poder dels bancs, la corrupció, la influència de la patronal en les decisions polítiques, la poca separació entre política i religió, les mentides que no reben el seu càstig (Rajoy: No subiré el IVA!), els partits polítics tradicionals que no són capaços de renovar-se, la destrucció de la classe mitjana… i a partir d’aquí, començar a desgranar per trobar els problemes de fons: els fonaments de la democràcia i del sistema capitalista, i la frustració de no trobar una alternativa coherent, no idealista, i que es pugui dur a terme en sentit global, o almenys que no sigui per a tres o quatre persones. Acabar amb els capitalisme sembla una cosa impossible, i menys quan la gent hi està acomodada, però s’ha de continuar pensant com fer-ho, proposant formes de vida més justes i lliures, posant-les en pràctica per veure fins a quin punt són factibles i on fallen, per anar millorant lentament fins aconseguir el que semblava impossible.

Per desgràcia creure que això últim es pot fer sembla una utopia, i més en una societat on la lentitud no esta molt ben vista, cosa que va fer que el moviment 15-M anés perdent força paulatinament. Què hi farem!

4 comments on “Esquerra, Dreta, Amunt, Avall…

 1. Crític de cine ha dit:

  Crec que el principal problema de la política espanyola i catalana és la ignorància de la població. Com pot ser que després de totes les mentides del PP, les acusacions de corrupció i tota la pesca, les enquestes els donin com a guanyadors si havessin unes eleccions ara mateix??? Ja ho deia George Orwell, la ignorància és la força.

 2. HI havia un partit polític que es deien des d’avall, suposo que compartien la teva ideologia.

 3. Ectòrix ha dit:

  Una reflexió certament molt a to amb el sentir de probablement molta gent. La nova distinció que proposes, però, jo veig que és una transposició diferent de dreta i esquerra. La cosa és que les línies polítiques marcades per una determinada situació social material sempre hi són, independentment del nom que tinguin.
  M’ha fet molta gràcia, per cert, això que els teus amics i germà et deixen feixista. Al final aquesta paraula acabarà perdent el sentit. Aquí hi ha Don Ricardo (http://www.asueldodemoscu.net/2013/02/es-usted-falangista/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=es-usted-falangista) que estipula criteris per titllar la gent de falangista. Ell s’hi refereix, entenc, en un sentit diferent del que t’han dit els teus amics, fins al punt que, segons això, serien els teus amics i el teu germà els qui tindrien una concepció de les relacions polítiques falangista: caure en el populisme, creure’s coses absurdes de l’apariència política i negar les diferències socials entre persones, com si hom fos dogmàtic de l’opiniologia i del “savori faire” liberal o, pitjor, tradicionalista. Ara, també a vegades aquest home que ho ha escrit és una mica dogmàtic, però perquè té les idees ben clares i perquè, en ocasions, exagera.

 4. conjuntbuit ha dit:

  A veure.
  Si, la ignorància fa molt de mal, però no entenc com la gent no se n’adona, no sé quins mitjans de comunicació miren, escolten o llegeixen, potser no s’informen i punt.
  Puc ser d’avall i ser de dretes, de fet les classes populars són els que donen vots a PxC, malauradament.
  Pel que fa a la frase “ets un feixista”, és una pena que tal com dius, estigui perdent sentit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s