Campus Raval de’n peu!

Malgrat que aquest cop no m’he implicat gaire en la lluita estudiantil, tot i que la pujada de taxes ens afecta a tots i totes, he seguit via Internet com poc a poc el campus Raval de la UB ha despertat per tal de veure com mostrar el rebuig a la nova política universitària.

Recordo que temps enrere van ser moltes les mobilitzacions en contra del Pla de Bolonya, mobilitzacions que van començar tard i malament. Aquell curs el vaig perdre a canvi de fer correctament allò que els estudiants de filosofia esperaven de mi, representar-los en el Claustre i la Junta de Facultats. Els representants estudiantils de la meva facultat vam veure quin era l’únic camí possible aleshores, aconseguir que el professorat s’impliqués per almenys fer del canvi a grau fos més digne. Però d’això fa ja una mica de temps.

Hi ha una norma no escrita dins les universitats catalanes: cada dos anys hi ha vagues i manifestacions a favor d’una universitat pública de qualitat. Però això actualment va a més.

La nova política universitària impulsada pels governs de la Generalitat i Espanya ha aconseguit el que semblava impossible: unir a tota la comunitat universitària, fer que estudiants, professorat i PAS s’alcin, es reuneixin i decideixin entre tots què fer. Un exemple d’això és el campus Raval. En tots els anys que porto estudiant (masses, ho sé) allà mai havia rebut una convocatòria de reunió conjunta de les dues facultats (Història i Geografia per una banda i Filosofia per l’altra) per decidir fer un manifest conjunt sobre la situació de l’educació superior.

Sembla ser que al professorat no li ha assentat gaire bé això d’haver de fer més hores amb més alumnes per aula, cosa que els ha dut a veure el que fa anys que l’alumnat critica. La pujada de taxes produïra una fractura social major, on la classe mitjana desapareixerà del tot. L’augment d’hores de classe anirà en decrement de la investigació, allò que els governs sempre han dit que havia de ser el camí per sortir d’aquest pou sense fons. I no només això, la sobresaturació de les aules és inconcebible amb el pla d’estudis actual… com es podrà fer avaluació continuada a més de cent estudiants d’una manera correcte? Com es podrà fer tutories personalitzades a tants estudiants? Com es farà un seguiment d’aquests? La qualitat de la universitat esta en perill des de l’aplicació del pla de Bolonya, aleshores aquests problemes ja es contemplaven, però gran part del professorat creia que els afectaria.

Però encara hi ha més. Es farà un augment de les taxes i al mateix moment es retallaran pressupostos… !!! … hom més veu certa contradicció? On aniran a parar tots aquests diners? A rescatar més bancs? No, aniran a tapar els forats pressupostaris d’anys passats on els rectors creien que podien engrandir el dèficit sense por, com ha passat a tot arreu. Així que no només han estat els diferents governs els que ens han portat fins a aquest punt insostenible, les mateixes universitats també en tenen part de culpa. Fa quatre anys ja hi havia problemes per contractar nous professors, un dels departaments estava sota mínims i la mateixa universitat els deia que s’apanyessin amb el que tenien. Amb la nova política casos com aquests seran el dia a dia en els departaments.

Per tot això, i segur que d’altres coses que se m’escapen, el Raval s’ha alçat en contra de les polítiques actuals de retallades de forma conjunta sota un sol clam: Per una Universitat Pública de qualitat.

5 comments on “Campus Raval de’n peu!

 1. La situació és verdaderament preocupant, desesperant, incomprenssible, intolerable, incongruent…

  Ens estan exprimint pels seus propis interessos, però hi haurà un moment en què ja no hi haurà més suc per molt bones taronges que tinguem… no vull saber el que pot arribar a passar quan l’última gota de suc vessi…

 2. MadeByMiki ha dit:

  Quina merda de país, a sobre se’n foten de nosaltres dient-nos que ho compensaran amb beques. Benvinguts a l’ensenyament made in EEUU.

 3. conjuntbuit ha dit:

  Quina serà la universitat pública reconvertida en privada de prestigi rollo Harvard? UAB o UB? Segurament la Pompeu Fabra…

 4. Crític de cine ha dit:

  És significatiu això que cada cop la lluita estudiantil estigui més organitzada i tingui més ressó (encara que sigui dins la mateixa facultat). Serà que ja n’hi ha prou? Que hi ha un límit del que ens poden fer i l’han traspassat?

 5. Ectòrix ha dit:

  Certament el clima, sens dubte, impulsa la lluita. Jo també crec que sense els professors poca cosa podem fer, perquè ells són “adults” i els estudiants un hippis, perquè ells poden fer anar malament l’administració i perquè amb ells hi ha més ressò mediàtic. Si s’han ajuntat ara a la teva facultat, és perquè el que passa és molt greu, però tot i així jo diria que els professors acostumen a ser corporativistes i difícilment volen barrejar-se amb els estudiants. Potser faran una mica de lluita, aconseguiran que no els abaixin el sou, per exemple, i ja deixaran de defensar la pública.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s