Contingut i Forma

Amb la gramàtica hem topat!- va etzibar l’Eustaqui tot tapant-se el cop que s’havia endut. No acabava de comprendre el perquè de tot plegat. Si realment volien que escrivís en català, quin problema hi havia en fer errors gramaticals? Però els fonamentalistes de la llengua seguien allà, destruint la seva obra complerta de textos literaris, sense respondre a les qüestions de l’Eustaqui. Minuts més tard les cendres jugaven davant d’ell, dansa macabra sota la mirada cristal·lina que pensa en totes les hores d’esforç perdudes per la dictadura de la forma.

Contingut o Forma?

Què és més important?

A forma d’avís dir que no menyspreo la feina dels filòlegs, ni molt menys! La meva posició sembla prou clara, no? Potser si que no… Contingut per davant de tot, no sigui cas que algun despistat o alguna despistada no hagi entès el micro-relat del inici.

La gramàtica és important, però no és un tant absurd seguir les normes gramaticals de fa més d’un segle? Si fossin més senzilles, almenys… ja ho sé, ja ho sé… això dóna riquesa a la llengua, no dic que no, però… trobo més interessant poder plasmar pensaments o idees i que els altres ho entenguin que no pas si està perfectament escrit. Com si tant sols els llicenciats en filologia tinguessin el dret a fer-ho!

Hom potser es preguntarà: I tot això a què ve?

Ni idea… és la reflexió de la setmana. Cal que segueixi exposant? El contingut és molt més important perquè ¬pq careix de sentit en el llenguatge lògic si no sabem el contingut de [p] i [q]… què faig parlant de lògica? Ah, clar, per posar alguna cosa coherent a aquest sense sentit.

Una mà es va posar a la seva espatlla, tot tranquil·litzant a l’Eustaqui. La seva musa, la meva Joana, s’apropà a la seva orella i amb un xiuxiueig va dir-li tot el que necessitava. Ell s’aixecà de sobte, ple d’energia, i com un boig començà a córrer cap a casa seva, pujant les escales de tres en tres va abalançar-se a l’escriptori obrint aquell bloc de notes, regal d’un aniversari passat.

Els dies van passar sense saber-se res d’ell, fins que aparegué amb unes ulleres fins a terra, però amb un somriure d’orella a orella, havia omplert tot el bloc i el guardaria com si fos un tresor per no tornar a patir el dolor que significa perdre el contingut de tota una vida de creació.

8 comments on “Contingut i Forma

 1. És veritat, el contingut és molt més important. Però no per això cal obviar la gramàtica i l’ortografia, ja que són normes comunes que ens permeten entendre millor el contingut. No?

  Espero que, com l’Eustaqui, tu ja hagis omplert el teu bloc, i n’omplis un rere l’altre, però sense pressa ni pressions, tan sols per plaer. Al teu bloc hi pots escriure com vulguis, però en mostrar-ho als demès s’ha d’escriure correctament (o el millor que es pugui) perquè ajudi a la comprenssió i fluïdesa de la lectura. Sense que aquestes normes limitin la creativitat.

  Jo ho veig així…

 2. conjuntbuit ha dit:

  Estava segur que series la primera en respondre… encara que creia que et posaries més radical!! Jejeje!!
  Esta clar que s’ha de fer el millor possible, però a vegades una coma es posa a un lloc on no hauria d’estar per qüestions de ritme del relat… ja saps que és una de les meves obsessions

 3. Si, jo precisament de comes no en puc parlar! Normalment no en poso, tampoc no faig parades quan xerro…

  Crec que amb l’edat he après a controlar el meu geni… a vegades…

 4. Crític de cine ha dit:

  Jo crec que cada aspecte de la llengua forma part d’un tot. Està clar que el contingut és important, però la forma també ho és. Si una de les dues trontolla, tot el text grinyolarà.
  A més, has obviat la coherència, la cohesió, els signes lingüístics,… Com dic, cada aspecte forma part d’un tot.

 5. Què són els signes lingüístics???

 6. conjuntbuit ha dit:

  Deu ser un tipus d’ocell…

 7. He de reconèixer que faig faltes, però que no suporto que els altres en facin. Sobretot les reiteracions, és una cosa que detesto.
  Però sempre em costa molt menys veure les dels altres que els meves!:(

 8. Això és normal… a classe fèiem un exercici que era barrejar les redaccions i buscàvem les faltes dels nostres companys, era una manera de practicar l’ortografia i ens anava molt bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s