Intel·ligència o Observació?

Fa dies que dono voltes a una qüestió bastant supèrflua i banal, però tenia ganes de compartir la reflexió. Tot gira al voltant de la diferenciació entre ser intel·ligent i ser observador, perquè considero que moltes vegades es confon l’ús de cada paraula.

– Què intel·ligent que ets!

Quants cops hem escoltat aquesta frase a la nostra vida? Ja sigui cap a nosaltres o als demés. Però potser no es volien referir a la capacitat intel·lectual de la persona, sinó que la cosa va per una altra banda, a saber, l’observació. Els primers científics i pensadors basaven el coneixement en l’observació de la naturalesa i utilitzaven la lògica com a mitjà per extreure conclusions. I tenir el coneixement sobre com són les coses o com funcionen està relacionat amb la intel·ligència o amb la manca de capacitat d’observar dels demés? Personalment em decanto per la segona opció.

Si alces la mirada cap al cel i hi ha uns núvols sospitosos i dius potser plourà, i plou, encara hi ha gent que et mira estranyada preguntant-te com ho sabies. Aquí entrem en un terreny fangós, ja que la relació causa-conseqüència no esta del tot clara solament amb la mera observació, però l’experiència ens dóna molt. I d’aquí bé el potser.

Intel·ligent és aquell capaç de fer logaritmes complicats o fer teories sobre el funcionament del món utilitzant la raó, no aquell que pot predir fenòmens naturals o establir relacions lògiques a partir de veure amb una mica de profunditat el que l’envolta.

No sé, potser m’equivoco perquè no sóc ni una cosa ni l’altre.

6 comments on “Intel·ligència o Observació?

 1. Ester ha dit:

  i la diferència entre la persona intel·ligent i la persona llesta?

 2. Crític de cine ha dit:

  és un tema complicat que implica molts factors. Potser la persona intel·ligent és aquella capaç d’observar els fenòmens que l’envolten i sap aprofitar-los i interioritzar-los per tal d’utilitzar-los quan més li convinguin.

 3. conjuntbuit ha dit:

  Crec crític que la persona que aprofita els elements és, tot contestant a l’ester, la llesta… potser per la connotació negativa que se li dóna en l’argot més simplista (si fos intel·ligent potser sabria la paraula perfecte).

 4. Jo estic d’acord amb el crític i crec que el diccionari també;

  “INTEL·LIGÈNCIA: Facultat o capacitat de l’home per a comprendre el món de les relacions i prendre’n consciència, per a resoldre situacions noves mitjançant unes respostes també noves o per a aprendre a fer-ho”

 5. conjuntbuit ha dit:

  EL que posa el diccionari i l’ús que se’n fa potser dista una mica.

 6. MadeByMiki ha dit:

  Des de el meu punt de vista, intel·ligent és aquell que sap entendre el món i mostra una curiositat constant. Per tant m’inclino pel que sap interpretar els núvols, tampoc és el meu cas…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s