Sobre la Tolerància

Malgrat que pel títol pugueu creure que aquest post anirà sobre el racisme, he cregut convenient enfocar-lo cap a un altre tipus de tolerància.

Dins de la nostra societat hi ha un parell de valors en els quals se’ns educa a la majoria des de petits, valors que són fonamentals per a una vida plenament democràtica però que algunes persones se n’aprofiten per poder fer el que vulguin. M’estic referint a la convivència i la tolerància.

Encara que sembli mentira en nom de la tolerància hem d’aguantar dins dels nostres cercles socials situacions al límit, on la gent intenta posar-nos a prova per tal de veure fins a quin punt pot estirar la corda de la nostra paciència i bona fe. Fent que la nostra intenció de provar d’actuar dins dels valors del civisme caigui com un castell de cartes i que tot i ser elles qui actuen malament siguem nosaltres els que quedem en evidència. Som com adolescents que cerquen el punt al qual poden desafiar als seus progenitors.
Doncs jo ja me n’he cansat.

Estic fart de demanar disculpes a persones pel simple fet del “Ja saps com són!”, però que l’únic que intenten és destruir la convivència a partir de mentires i accions carents de bones intencions. Estic fart de sentir que m’he rebaixat al seu nivell i que per mostrar que s’és millor persona dins dels valors del civisme haig de deixar-los fer el que vulguin i recriminar-los a partir d’arguments que són incapaços d’escoltar. Cada cop que escolto la maleïda frase no puc deixar d’imaginar-me un judici on l’advocat d’un psicòpata es dirigeix a les famílies de les seves víctimes dient-la i que aquestes diguessin “Es clar, es clar… pobret…” (si això és una reducció a l’absurd, però ja sabeu com sóc…).

En fi, la tolerància és necessària en les societats per tal de mantenir el contracte social vigent i inalterable, però s’ha arribat a un punt on l’individualisme d’alguns personatges pot trencar-lo pel benefici propi. És com si pel propi interès s’hagués trobat un buit dins del civisme per tal de tractar-nos a la resta d’estúpids, demostrant que ens falta esperit crític davant d’algunes situacions.

El problema recau en el fet de no saber com actuar davant això, si fos un nen petit que reclama constantment l’atenció s’ignoraria durant un temps per tal de no entrar en el seu joc… però caldria fer-ho amb persones adultes? Potser si, sembla mentira però així tens un problema menys en el qual pensar i al final, davant la visió de no poder trobar límit perquè és inexistent aquestes persones decideixen sortir del teu cercle, cosa que s’agraeix.

4 comments on “Sobre la Tolerància

 1. Crític de cine ha dit:

  No pots criticar la frase “Ja saps com són” i després utilitzar-la més abaix. O potser és una de les teves ironies i no la he sabut captar? Em tens confús.
  Veig una crítica subjacent cap a certes persones o persona. Encara em tens més confús.

 2. LRR ha dit:

  Crec que no s’ha d’esperar que una persona o persones surtin del teu cercle. Crec que s’ha d’escollir a qui vols en aquest cercle, i sobre tot classificar les persones del teu entorn (amics, coneguts tolerats, coneguts no tolerats…). Evidentment hem d’aprendre a ser tolerants i a viure en convivència i això hem d’ensenyar als nostres petits, però també hem d’ensenyar a no deixar traspassar la línia als que ens fan mal perquè ja sabem com són.
  Jo puc ser tolerant, però també tinc el dret i l’opció de tolerar a qui vulgui i la resta es conformarà amb una absoluta indiferència.
  Potser de vegades som massa correctes per deixar clar (encara que sigui amb la nostra actitud), en quina classificació personal es troba cadascuna de les persones que ens envolta.

 3. conjuntbuit ha dit:

  CC: Era una ironia. I la confussió és normal tenint en compte que també la tinc per experiència.

  LRR: Potser si, saber escollir i classificar l’entorn és una tasca díficil, però el correctisme al que et refereixes al final és el que crea la problemàtica.

 4. Lau ha dit:

  Ben dit! Totalment d’acord

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s