La Societat del Patriarcat

Malgrat semblar mentida avui en dia encara existeixen ben candents els valors de la societat patriarcal. L’homofòbia i el masclisme segueixen tenint un pes important entre les persones, no només les grans, sinó, i encara més greu, també les més joves. Què ha fallat?

El partiarcat que s’origina entre el Mesolític i el Neolítict i que dóna preferència a l’home per damunt de la dona, ha regit les societats occidentals. Durant molts segles mitja població mundial, aproximadament, s’ha deixat de banda considerant-la inferior i uns éssers que s’han de protegir al ser el sexe dèbil. La dona ha lluitat durant els darrers segles per tal d’aconseguir unes llibertats que eren del tot lògiques… Simone de Beauvoir, Lou Andreas-Salomé, Hannah Arendth… i moltes pensadores del segle passat van treballar per tal de fer realitat aquest objectiu, fer adonar a la cultura occidental que no hi ha diferències entre les persones en els aspectes legals i de llibertat.

Sembla ser que durant un petit període de temps gairebé una generació sencera ho va comprendre, les persones que ara tenen entre els 35 i els 50 anys, però això és un mer miratge. Com a exemple que les generacions posteriors no han millorat ni seguit aquest aspecte recordo sempre la frase de la meva professora de francès de la ESO: No arribo a entendre com podeu creure que marica és un insult. Ja que cal recordar que no només a les dones ha afectat el patriarcat, sinó també als homosexuals al considerar-se que la seva elecció sexual va en contra dels seus fonaments (sobretot el lesbianisme).

Un miratge… fa relativament poc a la ja desapareguda Televisió de L’Hospitalet es feia una entrevista amb la persona que porta la Oficina de la Dona de la citada ciutat. Deia preocupada que les noies més joves consideren del tot normal el control que rebien de les seves parelles, ja fos tenint la contrasenya del seu correu electrònic, llegint els sms, entrant al facebook… o fins i tot considerant normal del tot que no pugui sortir si no és amb ell al seu costat. Algunes persones treuen de dins llavors el seu racisme i diuen que això sols passa en els immigrants, mentida. De poc ha servit la feina de les feministes del segle passat.

I què hi podem fer nosaltres? No en tinc ni idea. Suposo que el pas més senzill que podem dur a terme és, en el cas de tenir descendència, intentar no inculcar cap dels valors d’aquest tipus de societat, a més d’establir relacions de paritat amb les nostres parelles. Aprofitar si s’està en un entorn d’ensenyança, ja sigui a l’escola o en l’espai del lleure, per parlar amb els infants i provar de fer entendre els mals que ens han fet aquests valors, sobretot a les dones.

4 comments on “La Societat del Patriarcat

 1. MadeByMiki ha dit:

  Soc de la generació que esmentes, i creu-me hi ha de tot. Tot i així et confirmo que en el meu cas compleixo les teves expectatives.

 2. “Des de la Grècia antiga”

  COOOM??? DISCREPO TOTALMEEEENT!

  Que vol dir “des de la Grècia Antiga”? Que a la prehistòria no hi havia patriarcat? Doncs ni molt menys!!

  El partiarcat s’origina entre el mesolític i el Neolític, uns 7.000 anys abans que Grècia originés l’estat!

  Et recomano aquest post meu: http://glamboy69.wordpress.com/2010/01/15/arqueologia-i-feminisme-un-homenatge-a-encarna-sanahuja/

 3. Crític de cine ha dit:

  A vegades, les dones són les més masclistes; i que consti que no tinc res en contra les dones: al contrari. Quan surten aquelles dones en pilotes per anunciar…que diria jo…un desodorant per home es posen en evidència, tot i que sóc conscient que aquestes dones no representen el gruix de la resta de la població femenina.

 4. conjuntbuit ha dit:

  Arqueòleg: ara ho modifico… no tots tenim cultura en arqueologia del mesolític, jejeje

  Crític: Vull remarcar el fet que els valors del patriarcat estan tant en els homes com en les dones. Hi ha dones que troben del tot normal que la seva parella els controli, de fet creuen que si no és aixi alguna cosa rara passa en la relació. El penúltim paràgraf parla d’això.

  Miki: Segur que hi ha de tot, però sou una generació influenciada per una educació no sexista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s