És Barcelona progressista?

Just amb la ressaca de les festes de la Merce amb la qual s’ha despertat avui la ciutat comtal, la senyora Barcelona, toca reflexionar sobre una qüestió que fa dies que em ronda pel cap. Som els barcelonins tan progressistes com creiem?

A simple vista i desde l’exterior ho sembla, aparenta ser una senyoreta que accepta els canvis, que preten acceptar qualsevol benvingut i rebre els visitants amb les mans obertes. A part d’acceptar qualsevol sexualitat sense tabus ni males mirades. Un exemple d’això que ho fa pensar és una de les tantes màquines expenedores que hi ha a l’intercanvi dels FGC i el Metro L1 a plaça Espanya on es vénen preservatius, lubricants i altres productes sexuals que demostren que això només pot ser possible en una societat oberta. Un altre exemple seria la campanya pro-Obama que es va fer ja fa anys.

Però a Barcelona tot hi cap però no tot s’hi val.

Les campanyes pro-civisme, mostren l’altre cara. És clar que una cosa és el liberalisme i l’altre llibertinatge, però quan de sobte es pixen al portal de Barcelona, la senyoreta es torna carca. És tota una burgesa.

De cara a la galeria s’aproven lleis ben progressistes, però per dins els ciutadants pateixen normes de conducta que a vegades difereixen bastant dels mínims per mantindre la pau social. Les lleis del civisme ja han sigut criticades moltes vegades, i aqui no ho penso fer; el que si que pretenc és fer entendre perquè crec que la resposta lablog no és afirmativa.

Per una banda l’ajuntament mostra en la seva defensa del turisme i l’oblid de la degradació dels barris que sols vol enfocar la seva gestió de cara a la imatge cap al món i a ensabonar a l’hosteleria. Durant anys ha sigut així i ara, de sobte, s’han adonat que no hi ha camí de retorn. Barris com el Raval són un dels llocs on es demostra això amb tanta claredat que espanta. Mentre el mercat de la Boqueria s’omple de turistes amb l’alegria dels venedors, al costat hi ha una plaça on val més no passar-hi… i com aquest milers d’exemples més.

Barcelona es disfressa cada dia de progressista però la seva cara és conservadora, on s’estan creant guetos d’immigrants, on la pressió immobiliària segueix present i on els socialistes perdran les eleccions a favor dels convergents per la seva mala gestió, però també perquè els barcelonins ja no els agrada el terme progressisme.

7 comments on “És Barcelona progressista?

 1. madebymiki ha dit:

  No, jo no crec que Barcelona sigui gaire progressista, més aviat em sembla una ciutat que viu amb una esquizofrènia impostant.

  Un dia vol agradar a tots els visitants i l’altre els odia profundament, de vegades és una ciutat acomplexada i de vegades es creu la millor del món. No en tinc cap mena de dubte, Barcelona i els barcelonins pateixen esquizofrènia crònica.

 2. Crític de cine ha dit:

  Doncs jo crec que sí és progressista!!! Heu estat mai a una ciutat on la prostitució sigui públic i oberta perquè la pugui veure tot el barri?? Heu pogut comprar droga a un xaval de 12 anys pel carrer a qualsevol altra plaça del món?? Que potser està prohibit vendre qualsevol tipus d’objecte (des de CDs pirates fins a una mena de papallones de llum que l’únic que fan és empipar les personas a qui els cau al cap)?? Això de “A BCN tot hi cap, però no tot s’hi val” és un invent dels ultradretans per fer-nos sentir en una ciutat conservadora. No us deixeu enganyar!!!

 3. Barcelona ha demostrat sobradament que és progressista al llarg de la seva història:
  -La Setmana Tràgica
  -La vaga de la Canadenca
  -Es on es va fundar CNT, el POUM i el PSUC
  -L’únic lloc de tot Espanya on no va guanyar mai un partit anti-republicà les eleccions durant al II República i que va resistir fins quasi al final a la Guerra Civil. De fet, durant el Bienni Negre Barcelona era considerada l’Oasi Republicà.
  -Es on va tenir lloc els Fets de Maig entre les dues faccions de l’esquerra i on Stalin va intal·lar les txeques.
  – Franco sabia perfectament que Barcelona era l’enemic roig i va posar als Governadors Civils més violents a la província de Barna.
  – A les primeres eleccions legislatives de l’actual democràcia el comunisme i el socialisme van obtenir els millors resultats de tota Espanya i, des d’aleshores, l’esquerra sempre obté els seus millors resultats aquí.
  -L’alcaldia de Barcelona mai ha estat ocupada democràticament per la dreta des de les eleccions del 13 d’Abril de 1931.
  -CIU sap que Barcelona es d’esquerres i per això es nega a modificar la llei electoral que dona més diputats a totes les altres provincies, amb menys vots. Sense aquesta llei Pujol hauria perdut les eleccions de 1999 i, de fet, no hauria pogut ser president el 1982 ja que PSC i PSUC haurien donat la majoria a Reventós.
  – Es on es varen celebrar les manifestacions més massives contra la Guerra d’Irak de tot Europa i, de fet, Georges Bush va dir que Barcelona no podia condicionar la política de Washington
  -Es la provincia on s’han celebrat major nombre de matrimonis homosexuals, en relació a la seva població total.7

  SEGUEIXO?

 4. Aps! I el General Espartero va dir que Barcelona s’havia de bombardejar cada 50 anys!

  Jo crec que aquesta frase resumeix perfectament l’esperit de la ciutat, no?

 5. conjuntbuit ha dit:

  Arqueoleg el teu argument és purament històric i sols fa que remarcar el fet que en el passat Barcelona era una cosa i ara esta canviant. Subscric el comentari del Miki, els barcelonins pateixen esquizofrènia aguda i el teu argument sobre el passat de Barcelona ho demostra… tenim un passat que ens fa pensar que som progressistes, però alhora hi ha situacions que ens porta cap a discursos conservadors.

  Critic de cine: una cosa son els politics i una altra cosa els ciutadans? Si, aquesta és la democràcia que tenim, però els discursos racistes als bars disten bastan d’una imatge progressista, no creus? Ho es que els habitants dels barris més poblats no són de barcelona? Passegat per nou barris o via julia i escolta la veu del carrer, no és precisament tolerant.

  I si fins ara PSC ha governat barcelona era pels vots de la immigracio dels anys 60, no per la gent de gràcia, sants o sant gervasi.

  Un últim apunt, es pot ser republicà i de dretes. Per molt republicana que sigui barcelona, hi ha molt burgés amb interessos econòmics llunyans als ideals d’esquerres.

 6. “el teu argument és purament històric”

  1.- Que esperaves d’un historiador? Arguments basats en la química molecular?

  2.- Per un especialista en Paleolític el segle XIX va ser fa mitja hora!

 7. Què bo el comentari del general Espartero (i no perquè estigui d’acord clar).

  Jo també crec que Barcelona és progressita i plural,

  però si que és veritat que hi ha dos punts que revoquen aquesta opinió:

  – a vegades es dóna massa importància als diners, és a dir, benvinguts turistes, benvinguts immigrants d’europa amb diners (que es diuen estrangers perquè immigrants te connotacions negatives)… Treballo a la Ciutadella i mai no havia imaginat que hi havia tantes famílies mixtes o etsrangeres a barna, evidentment, amb fills, diners i que ni els importa aprendre el castellà (evidentment el català és l’idioma dels indigenes d’aquí i encara tenen menys ganes d’aprendre’l).

  – i l’altre punt és que l’alcalde Hereu ha fet bastant de mal a la “Barcelona prograssista” amb el seu ventall de normes pel civisme que són una autèntica màscara per fer una ciutat millor quan en realitat la major part de les multes són posades a ciutadans barcelonins i quan hi ha merder de veritat aquestes normes semblen no existir.

  Perquè evidentment les pixades pudoroses al carrer molesten bastant, i no només als burgesos… o a tu no et molesten? I molesten molt més encara si són de turistes que al seu país van a dormir a les sis de la tarda i són la cosa més civilitzada del món, així que en aquest sentit el lema NO TOT S’HI VAL no està tan mal buscat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s