A favor o en contra?

INDEPENDÈNCIA.SI O INDEPENDÈNCIA.NO?

Arguments a favor:

 • Econòmics: Si Catalunya es separa d’Espanya es creu que obtindrà major finançament, ja que tots els impostos recollits entrarien a les arques de la Generalitat. Això portaria al nou estat a poder millorar les seves infraestructures i, tal com està l’economía actual, a sortir més aviat de la crisi.
 • Per poder donar a la cultura catalana un punt més d’identitat i acceptació de cara a la resta del món. Si Catalunya fos independent, la resta de països haurien d’acceptar-la com a tal i descobrir una cultura i una llengua que va a cavall entre el castellà i l’italià. A més es tindria via lliure a protegir adequadament la rica i variada cultura catalana, sense oblidar la llengua.
 • Per diversió: seria molt interessant veure la reacció dels conservadors més radicals i nacionalistes espanyols… només per veure com es desencadena una nova tempesta a la península seria capaç de votar a favor.

Arguments en contra:

 • La creença de que els catalans estan per sobre dels espanyols. Molts independentistes utiltzen el discurs de forma racista, com mostra afirmacions com ‘els andalusos són uns analfabets’. No es pot fer apologia del racisme mai, i menys entre membres d’una cultura (la mediterrania) igual.
 • Les cultures no entenen de fronteres. Un cop sigui Catalunya independent, que passarà si una zona es denomina culturalment espanyola?
 • Divideix i venceràs. Com més divisió fronterera hi hagi, més confrontació es pot donar dins de l’èsser humà. No és la solució als insults voler separar-se d’un estat, és més, dóna llenya als més radicals a defensar a ultrança la seva posició. Tots els humans som iguals, una cosa és que ens difereixi la cultura, però les fronteres no haurien d’existir més enllà de la necessitat de repartir equitativament els ingressos per tal de que tothom pugui tenir les mateixes possibilitats de crèixer i formar-se com a persona.
 • Malgrat que ens facin veure que Espanya és centralista, cosa que no és certa del tot, la independència ens podria duur al centralisme barceloní. I més si es té en compte que la burgesia catalana voldrà des de l’inici controlar els impostos per tal d’afavorir-se a si mateixa. Un canvi d’estat no suposa per a res un canvi favorable cap als pobres.
 • Una revolució o canvi en mans de la burgesia sempre és sinònim d’una aplicació dels valors neoliberals més rancis. El canvi esta sent promogut per la burgesia catalana i això no és precisament d’esquerres.
 • Els problemes actuals en les infrestructures no variaran. En canvi de ser els barcelonins els que ens queixem, seran els dels pirineus. Ara es Catalunya sencera la que es queixa del dèficit fiscal, quina vegueria seria la primera en queixar-se de la falta d’aportació econòmica? Heu pensat que estariem fora de la UE i per tant no rebriem subvencions per part d’aquesta?

Això és tot. Espero haver estat el màxim de neutre possible, encara que la balança dels contres pesa més que la dels a favor… tot i així, la majoria dels contres van pel mateix camí.

Que voteu? A favor o en contra?

23 comments on “A favor o en contra?

 1. Crític de cine ha dit:

  per suposat, A FAVOR!!! crec que els arguments que has donat a favor són més concrets i tangibles que els arguments en contra. La contra són suposicions teves que podrien, o no, ser certes. Jo no crec que els catalans estiguem per sobre dels espanyols, però no m’agrada ser-ne un, això és tot.
  com seria el govern i els nous burgesos? doncs els mateixos que són ara, exceptuant els espanyolistes que emigrerien a València o La Rioja. Espero que això del centralisme serveixi per no cometre el mateix error un cop Catalunya fós independent. Tant de bo ho arribem a ser algun dia.

 2. obviament EN CONTRA!!

  – Finançament: la bugesia catalana deixaria de robar i explotar?? Distribuïrien la riquesa? O tan sols volen més diners per enriquir-se ells?

  – Catalunya ja té el 100% de competències en cultura i educació, no milloraria absolutament res!

  -En un context de Unió Europea el veritable que hem d’aconseguir es delegar més competències a Bruseles, no als estats!

  – Els debats identitaris/folclòrics tan sols serveixen per dividir l’esquerra internacionalsita de la nacionalista i afavorir CIU.

  -La toeria dels Països Catalans està absolutament inspirada en la del espai vital plantejada per primer cop per Adolf Hitler a Mein Kampft!

  – Els ultranacionalistes catalans son tan feixistes i racistes com els espanyols, no en tinc cap mena de dubte!

 3. RS ha dit:

  Als arguments pel sí hi afegiria:

  1, Perquè ens dóna la gana i no sé perquè hem de donar més explicacions. Nosaltres decidim.
  2, Perquè la plenitud nacional és l’única manera d’un ple desenvolupament econòmic, social, cultural i polític. I si ho fem malament o ens equivoquem ho haurem fet malament o ens haurem equivovat nosaltres però no s’hauran equivocat tercers per nosaltres.
  3, Per dignitat. Qui vol dependre d’un tercer, a nivell individual o col.lectiu, quan ha assolit la majoria d’edat? Una altra cosa és que aleshores en condicions d’igualtat decideixi casar-se, amb o sense separació de béns, però els fets demostren que el nuvi ens vol a sota i no al costat.

  I Arqueòleg, deixa’m que rebati els teus arguments que sempre són els mateixos:

  1, Ja n’hi ha prou de l’argument de la burgesia catalana, és que no hi ha burgesia madrilenya? És que aquesta no explota? O sigui que mantenint l’status quo resolem l’explotació, chapeau!

  2, La competència és plena en cultura però no en educació. A banda, les lleis de bases s’han encarregat d’anar laminant totes les competències exclusives. I sí que milloraria, milloraria en el fet que decidiríem nosaltres, per bé o per mal. Et creus inferior a un gestor madrileny? Jo no, ni millor ni pitjor, per això ho vull gestionar jo.

  3, No són debats identitaris. Aquest és el joc en el que ha caigut l’esquerra-guay, es tracta de gestionar diners, aeroports, de poder fer més vies ràpides, milllorar rodalies, tenir una educació de qualitat, millorar hospitals i fer més residències. Per això no cal la independència, cert, però calen els diners que ens proporcionaria.

  4, La teoria dels països catalans està inspirada en uns trets històrics i culturals comuns que amb els anys han variat i hi ha gent que els considera més o menys vigents, però el que has dit és una barbaritat indigna d’un historiador.

  5, Tens raó. Però ser independentista no vol dir ser nacionalista, simplement vol dir voler el mateix que ja tenen tots els estats del món. Pregunta-li a un francès, a un danès o a un japonès si vol renunciar a la seva independència, i quan et digui que no digues-li que és un ultranacionalista.

 4. deambulant ha dit:

  El fet de deixar el país en mans dels nostres polítics catalans sols de pensar.ho m’espanta! una de les coses de l’Estatut, per exemple, és treure.li competències al Defensor del Poble i donar.li al Síndic de Greuges, per tota la història de que el tenim més a prop i tal… això és demagògic… quant més control hi hagi sobre l’Administració i els polítics molt millor! Si hi ha dos Organismes, millor que un… I com això tot… com més propera és l’administració més merda remena (vease els Ajuntaments…)
  I dir igualment que per molts catalans la resta d’Espanya no son un tercer, sino que som nosaltres mateixos. Igual que per a mi un argentí tampoc és un tercer… fora la oposició, que és més política que res, entre éssers humans…

 5. RS:

  1.- La burgesia es una classe social global, ser independents no ens alliberaria d’ells, no millorairia l’economia… no serviria de res anivell socioeconòmic, seguiriem estant com estem. Ni millor ni pitjor, igual!

  2.- No em considero ni millor ni pijor que un gestor madrileny, peró prefereixo mil milions de cops un gestor madrileny d’Iu que un català de CIU-PP-R.CAt-PxC!

  3.- Així doncs es tracta simplement d’eliminar la solidaritat fiscal amb les zones pobres d’Espanya? Dons llavors el que vosaltres voleu es diu “concert econòmic insolidari”, no independència, que esteu confosos!

  4.- Si, tenen una mateixa llengua i cltura… com epr no tenir-la després que JAume I masacrés fins al darrer habitant de Mallorca!
  Suposo que estaras encantat amb el genocidi cultural sudamericà no?

  5.- Salvador Sostres = Losantos en català.

 6. RS ha dit:

  Deambulant,

  El país no el deixes en mans dels polítics catalans, el deixes en mans del poble de Catalunya que després escull els seus representants, que avui són uns i demà seran uns altres. Depèn de tu, de mi i de la resta de catalans que siguin millors o pitjors. I una pregunta, si el teu veí és un crack organitzant el seu pis i administrant les seves finances, prefereixes que et digui ell com has de tenir el pis i com has de gastar els teus diners o prefereixes tenir la llibertat d’equivocar-te?

  Sobre els tercers. Per mi tampoc hi ha tercers. Per mi tenen els mateixos drets un argentí, un nord-africà i un català, però justament perquè tenen els mateixos drets hem de gaudir d’un sisitema públic que quan sigui necessari els tracti a tots amb la màxima igualtat i eficàcia, i això ara no ho podem fer, o no ho podem fer com voldríem perquè la decisió d’actuar no és enterament nostra. El tema no és identitari, això és el que alguns voldrien, sinó que és un tema pràctic de funcionament polític.

 7. RS ha dit:

  Arqueòleg,

  1, Suposant que sigui veritat el que dius tu mateix admets que el teu argument sobre la burgesia és doncs superflu, ni millor ni pitjor, llavors no entenc perquè sempre el treus defensant el no a la independència.
  2, Bé, doncs baixa a peu de terra i això digue’ls-ho als milers d’aturats que esperen una decisió política per tal que una empresa decideixi situar-se a Toledo o a Tarragona.
  3, No sé on has llegit això. S’ha de ser solidari amb la gent que ho necessita. Són insolidaris els francesos, suecs o alemanys perquè gestionen els seus aeroports, perquè poden fer una política educativa realment pròpia, perquè decideixen els diners que destinaran a la seva política social?
  4, Em segueixes deixant bocabadat. Per començar aquesta mateixa llengua i cultura cada vegada és menys comuna, però cap problema, seguim-la matxacant nosaltres mateixos que els altres no ho fan prou! I per altra banda hi ha uns lligams històrics o culturals si o no? Llavors que cony m’expliques de Hitler i del Mein Kampf!
  5, D’això se’n diu fer de l’anècdota categoria. Em semblava que el nivell era més elevat.

 8. I- Jo no he defansat mai el No a la independencia!!!

  MAAAAII!!! Els no nacionalistes no som espanyolistes!!! El mon no es blanc o negre!
  Defenso el meu dret a no aprticipar en aquest debat, a que em doni igual i a creure que s’estan sobrevalorant uns referendums sense cap trascendencia política, sino mira una supernoticia d ela vanguardia:

  http://www.lavanguardia.es/politica/noticias/20091211/53842891277/tres-vecinos-del-pueblo-mas-pequeno-de-catalunya-ya-han-votado.html

  tres veins han votat!! woooo!!! Visca!! A les eleccions del rpesident de la meva escala aixó es el 10% del electorat!!

 9. el punt 4:

  EVIDENTMEN QUE SI QUE TENIM LLIGAMS HISTÒRICS I CULTURALS!

  Com els tenim amb la resta de la penísula!! Com els te la península amb sudamèrica!

  I??

  Per aixó ja hhem d’obligar a Valencia a tornar a formar part de la Corona d’Aragó encara que el 995 no ho vulgi??

  Vinga feu un referendum a Valencia!!

  No es el teu cas (espero) peró nacionalsiets catalans defensen el retorn al imperialsime feudal català de Salses a Guardamar, amb l’escusa de la llengua i la cultura. A mi aixó em sona a ·ens hem d’anexionar Austria ja que palra alemany!!”

 10. perdó he mentit!

  ajaja Si he defensat el No… en aquets mateix post!!
  ajajaja

  Ho sento epró el patriotisme em treu de polleguera i em fa parar boig!! Ja no se que dic!!

 11. Que consti que diria el mateix si a Espanya es fes un referendum anticatalà!!

 12. RS ha dit:

  Et contestaré el punt 1 més tard, ara m’esperen 🙂 Només dir-te que de tot el que dius al punt 4 jo no n’he dit res, has estat tu que has comparat la ideologia nazi amb els països catalans.

 13. D’acord RS!!
  No vull que pensis que soc un Albert Rivera o algo així!!
  Estic superafavor del nou Estatut, la editorial per la dignittat… peró per favor tan sols us demano als nacionalistes un xic de pietat amb els que ens repugnen himnes, banderes, marxes nocturnes amb torxes, monuments a herois nacionals i sobretot resultats suposadament democràtics amb un 97%… sospitosament semblants als de Teodoro Obiang a Guinea!!!

  I una altre cosa: que tal si els refrèndums en comptes de ferlos en poblets de 20 habitants i a la capital de la dreta burgesa (Satnt Cugat) els feu on es el proletariat (cinturó roig)?? Igual el resultat ja s’assembla menys al d’Obiang!!

 14. RS ha dit:

  Arqueòleg,

  Jo només demano als “no nacionalistes” que si no voleu participar en debats no hi participeu, però si ho feu accepteu que la gent té opinions diferents, sobre himnes i sobre banderes també. Ningú t’imposa res, jo opino-tu opines, tan senzill com això. I si us plau, no titllis els altres de Torquemadas quan ets capaç en un mateix comentari d’acusar els que no pensen com tu d’explotadors, de folclòrics, de nazis i d’ultranacionalistes.

 15. Jo si vull aprticipar al debat! (es el que faig,no?) passo de deixar el monopoli de la defensa de Catalunya en mans de la dreta!

  A mi sempre m’acuseu de traïdor a la patria, espanyolista, quintacolumnista etc… tan sols per assenyalar que el patriotisme i el nacionalisme és des del XIx una idologia exclusivament burgesa!

  reconec que m’exalto i em radicalitzo veient a Laporta-Berlusconi esdevenint el nou messies salvador de la patria!!

  Un plaer debatre amb tu! Fins la propera!!

 16. RS ha dit:

  Però on se t’acusa de traïdor a la patria, espanyolista, quintacolumnista?

 17. Doncs mira aquí per exemple: http://www.racocatala.cat/forums/fil/112576/ja-comencen-insults-cap-heribert-barrera
  à
  Per cert acabo de veure que a la sala de votacions de Sant Jaume de Frontanyà hi havia una estelada just davant de la urna de votacions! Visca la democràcia! Ole tu! Així no m’extranya que obtingueu resultats tan semblants als de Teodoro Obiang!!

 18. RS ha dit:

  Arqueòleg,

  Que posis aquest exemple és la demostració que segueixes convertint anècdotes en categories, perquè sempre poses el mateix, n’hi ha més? Per altra banda, estem en un debat en el que tu dones les teves opinions i jo les meves i quan se t’acaben parles d’atacs personals. Jo no t’he atacat en cap moment, ni t’he menyspreat ni acusat d’espanyolista ni de quintacolumnista. Senzillament m’agrada discutir amb tu. Doncs posats a fer, per què no fas d’aquesta anècdota una categoria i dius que tots els independentistes sòn collonuts i et respecten?

 19. Jo no he dit que TOTS els nacionalsites sigueu iguals, de fet el meu darrer post al blog va precisament sobre aixó!

  Canviant de tema! Perqué voleu que Catalunya sigui independent de MAdrid, pq està molt lluny segons tú de Barcelona, peró formi part de la UE?
  Heu agafat un mapa? Buseles està bastant froça més lluny que Madird! Ho juro!
  Confese-ho: es tot plegat una rabieta Barça-Madrid!!

  Acabo amb una cita de Camús: Estimo massa a la meva pàtria per ser nacionalsita!

 20. Ferran ha dit:

  L’únic argument que em fa el pes per estar a favor de l’independència és el tercer: Per diversió!

  Seria fantàstic veure la cara que els queda a la més rància “derechona”.

  Però com argument polític, ja veig que no té gaire sentit.

 21. Acabo de trobar publicada una llista negre amb els votants del NO:

  http://www.racocatala.cat/forums/fil/116173/detall-anecdotic-sobre-vots-sant-jaume-frontanya

  la festa de la democràcia!!

 22. RS ha dit:

  Arqueòleg,

  És cert que no has dit que tots els nacionalistes siguin iguals, però el teu discurs qualifica el nacionalisme d’ideologia perversa, sense discriminar tipus de nacionalisme ni voler entendre a més que nacionalisme i independentisme poden ser coses diferents. Si el nacionalisme és una ideologia perversa llavors tots els nacionalistes i per tant tots els independentiestes que per tu també són nacionalistes són perversos.

  En l’altre tema que toques com bé saps les distàncies avui ja no són físiques, són de comprensió, d’interpretació i sobretot d’interessos. El discurs Madrid-Brussel·les és absolutament demagògic, les instàncies no només són competencialment diferents sinó estructuralment i política.

  Finalment, les frases tretes de context no signifiquen res, i és molt fàcil dir que no ets nacionalista quan tens un estat al darrera que defensa tot allò que tu ets. Aquest tema no va de nacionalisme, va de llibertat, i si vols frases cèlebres, mira una altra de’n Camus: “A pesar de les il·lusions racionalistes, i inclús marxistes, tota la història del món és la història de la llibertat”.

 23. madebymiki ha dit:

  Quin debat tant interessant que has creat, en glamboy lluitant com un gat panxa amunt… tot molt distret i participatiu.
  Jo m’apunto a una abstenció o a votar que si per diversió (com en Ferran).
  Respecte al racisme, a mi no em cola, no crec que sigui significatiu a Catalunya… andalusos analfabets? no, a mi no em cola.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s