Reflexions educatives (2) · per Laura

Esteu d’acord de fer una setmana de vacances escolar al mes de febrer?

Aquesta era la pregunta de debat d’avui, dimarts 1 de desembre, als Matins de tv3. La majoria de vots a les 9:41h eren totalment en contra (bàsicament perquè només es pot dir SI o NO). Aquest resultat m’ha sorprès i he cregut convenient un altre post.

Els sindicats i pares hi estan en contra perquè diuen que seria complicat combinar-se una setmana de vacances amb la seva situació laboral. A més, també creuen que aquesta decisió del Conseller no és fruit d’una reflexió purament educativa sinó que també econòmica… clar! No és d’estranyar pensar això desprès que el conseller recomanés a les famílies anar a esquiar durant aquesta setmana…

Evidentment el comentari del senyor Conseller d’Educació sobre la seva afició a l’esquí és totalment, i si em permeteu el comentari, una pixada fora de test. Pel tema de l’esquí també hi podríem tenir un post a part. Però si obviem aquest desafortunat comentari i ens parem a pensar sobre els avantatges i desavantatges reals d’aquest canvi, per mi, la balança es decanta pel SI.

Davant dels pressupòsits que les vacances d’estiu són dos mesos gairebé interminables per molts nens i famílies, que el segon trimestre és el més llarg del curs i que el rendiment del cervell depèn de les hores treballades, és a dir, que els nens es cansen d’unes vacances tan llargues (i tornen sense saber escriure com qui diu) i d’un segon trimestre tan llarg. Per tant, sembla ser que moure una setmana de vacances de setembre i traslladar-la a finals de febrer seria una opció encertada per fer el curs més lleuger pels nens i als mestres que els han d’aguantar.

Pel que fa a les crítiques que han fet els pares sobre la seva dificultat de compaginar aquesta setmana de vacances amb la situació laboral, crec que és una crítica poc fonamentada ja que no és afegir una setmana de vacances sinó moure-la. Pels pares que apunten als seus fills a casals i campus durant el mes de setembre, segurament aquesta oferta també existirà, o hauria d’existir durant aquesta setmana de vacances al febrer. I pels pares que prefereixen tenir les vacances amb els seus fills que apuntar-los a un casal, és tan fàcil com treballar al setembre i agafar-se festa la setmana del febrer, els dies de festa són exactament els mateixos.

Aquesta és la meva opinió fonamentada tan bonament com he pogut des del punt de vista de l’infant, professor i pares, però m’agradaria saber si la vostra opinió és també el NO rotund que ha sorgit de l’enquesta dels Matins i perquè.

8 comments on “Reflexions educatives (2) · per Laura

 1. conjuntbuit ha dit:

  Estic d’acord en la necessitat d’una setmana al febrer de vacances. Subscric tots els teus comentaris. Per tan pots estar tranquil·la que un que ha estat alumne troba necessari poder tenir und escans a mig Segon trimestre, eren eterns la veritat… miraves el calendari al febrer i pensaves i de cop, t’entrava una desmotivació tremenda.

 2. Crític de cine ha dit:

  estic totalment en contra de la setmana blanca al febrer. Perdona però et corregirè un parell de coses, des de la meva expiriència: els mestres no hem d’aguantar als nens (sé que no ho dius amb mala intenció, però quan escolto aquestes coses no puc evitar sentir-me una mica ofés) i, en segon lloc, el segon trimestre no és el més llarg del curs: ho és el primer trimestre.
  Dit això, no veig cap punt a favor a la imposició d’aquesta setmana blanca.
  Per una banda trenca el rimte de les classes, ja que les vacances d’hivern i la setmana santa es troben just enmig de dos trimestres, cose que fa més fàcil distingir-ne la durada dels tres trimestres del curs. Aquesta setmana de febre la fiquen enmig d’un trimestre, trencant qualsevol projecte o unitat que s’estigui treballant.
  Per una altra banda, molts pares tenen dificultats a l’hora d’agafar festa al setembre, per tant, encara seran més els pares els que tindran dificultats per agafar la festa al febrer. La oferta educativa no formal (esplais, caus, …) no crec que sigui tant elevada com al setembre fet aque portarà als pares a apuntar als seus fills a activitats extraescolars; activitats que es pensaven en un moment que subvencionaria la Generalitat i que, segurament, no serà així (il·lusos).
  Tercera, és impressionant com es prenen els polítics l’educació en aquest país. Per una banda volen que hi hagi un nivell més alt i per una altra fiquen aquesta setmana per potenciar els esports d’esquí i engreixar-se les butxaques. Si l’educació es prén com un negoci ja podem plegar. Estem tot el dia volen copiar models estrangers com Finlandia en el que respecta a l’educació (allà fan una setmana blanaca al febrer) però no coincidim en els motius. Aquí la fem per guanyar diners, allà la fan perquè aquella setmana, el fred és insoportable!!!
  No m’allargo més perquè podríem omplir aques blog durant dies discutint altres temes d’educació que t’animo a comentar com, per exemple, la supressió de la jornada intensiva de juny o l’avançament de les oposicions a l’abril anunciades, únicament, cinc mesos abans.

 3. madebymiki ha dit:

  Els nostres genials polítics cada vegada que van a pixar troben la solució màgica que farà rutllar l’educació a aquest país.
  Potser caldria deixar d’improvisar i de fer canvis erràtics cada dos per tres.
  Crec que això és el que volen dir tots els que no estan d’acord amb els nous canvis que ha fet el conseller.

 4. Laura ha dit:

  Hola crític, ho sento però segueixo sense entendre perquè no us sembla bé moure la setmana de vacances del setembre al febrer.
  En quan al trimestre que és més llarg estic parlant de sensacions, als alumnes se’ls fa més llarg i pesat el segon trimestre que no pas el primer, i a més, a mi com a “professora” puntual, em dóna temps de fer més temari al segon trimestre que al primer. He preguntat a exalumnes i a alumnes de primària i ESO (evidentment les meves enquestes no són molt nombroses, es fa el que es pot, però crec que es pot fer una generalització d’aquesta sensació). Per tant, segueixo reafirmant la meva posició. Crec que aquesta sensació és deguda a què desprès de les vacances d’estiu els nens tornen a escola molt descansats i es comença a un ritme molt suau, a més, hi ha festes que permeten desconnectar i això ajuda molt, tot i que aquest any han caigut moltes en diumenge (12oct, 1nov, pont constitució…), tot això permet que el primer trimestre sigui, pels alumnes, més dinàmic que el segon.
  En quan a trencar el ritme, crec que una setmana de festa no és suficient per trencar el ritme, ni vacances de nadal ni setmana santa el trenquen, tampoc. Els inicis del segon trimestre i el tercer no són suaus com el primer, i els alumnes arrenquen el ritme amb facilitat, a més, molts professors podrien aprofitar per posar exàmens desprès de la que MAL anomenes setmana blanca d’aquesta manera els nens i adolescents tenen temps de preparar-los i tenir vida social alhora.
  I per últim, (perquè suposo que la crítica a l’esquí no era una crítica al meu post), ja he comentat que la dificultat per agafar festa o no de les famílies serà equivalent a la del setembre, per tant, tampoc no trobo que aquesta sigui una raó en contra. Tot serà veure que passarà quan ho apliquin si és que ho fan, i això no ho podem saber ningú.
  En quan al verb “aguantar” evidentment no s’ha d’entendre estrictament en el seu sentit, ja que evidentment la feina de professor en qualsevol edat és totalment vocacional, al meu parè, i evidentment a tots els professors els hauria d’agradar estar amb nens. Em referia a la sensació que es té, a vegades, quan els nens estan demotivats i massa engrescats per fer classe sentats i poden arribar a boicotejar certes lliçons, això succeeix en moments puntuals del curs, un d’aquests moments és al final del segon trimestre quan estan saturats i dues setmanes abans que arribi ells ja estan de setmana santa, potser això es podria evitar fent una setmana de descans. M’entens ara?
  I canviant de tema, sí, tenia pensat fer un següent post sobre la supressió de la jornada intensiva de juny i ja t’avanço que estic totalment a favor que a juny es faci el mateix horari escolar pagant el mateix que a l’abril o a l’octubre.

 5. T’estas tornant tota una blogger LAura! i can’t believe it!

  Jo, des de la meva ignorància sobre el tema, pregunto: aixó significa que l’esplai podrà fer casals durant aquella setmana, a part de les que ja fa normalment?

 6. conjuntbuit ha dit:

  Suposo Glam que canviara la setmana de Setembre per la de Febrer.

  Crític: Varies coses… nomes fa molt de fred aquella setmana???
  El que es faci durant aquestes vacances dependrà dels pares. Jo penso que si ara es fan casals al setembre, pq no es poden fer al febrer? Que Maragall digui que vagin tots a esquiar és una pixada fora de test, té el gen del seu germà, que es podria haver callat.
  Si a França es fa i no es trenca el ritme, serà que funciona correctament i que és d’agraïr que durant un trimestre sense ni una festa tinguis aquesta setmana… bé, sobre la llargària dels trimestres ja ho ha expressat prou bé la laura.
  Dir que s’ha d’aguantar els nens, es una expressió no gaire encertada, però a vegades passa… t’enrecordes quan erets monitor i havies d’aguantar certes tonteries?

  El que si que subscric és el comentari d’en Miki, potser va sent el moment de fer una llei amb cara i ulls, que s’allunyi de la demagogia politica i que miri cap als alumnes.

 7. Crític de cine ha dit:

  Laura, des del començament he entés el teu punt de vista, però això no vol dir que el defengui.
  pel que fa a això d'”aguantar” als nens, he de reconèixer que jo ho he dit en algun moment, però quan ho veus des de dintre sona diferent, i més quan moltes vegades titllen als mestres de ganduls i culpables del baix nivell educatiu del país.
  espero amb ànsies aquest post sobre la jornada intensiva per rebatre’l. estic totalment en contra, ja et donaré les meves raons.

 8. Laura ha dit:

  però la qüestió és que jo no entenc el teu, no entenc perquè no t’agrada una setmana de vacances al febrer…

  glam, la oferta de setembre es mou a la de febrer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s