No al surrealista!

El surrealisme és un art, com la majoria de gent sap, que es basa en les investigacions que durant la època en que va sorgir es feien sobre l’inconscient i la psiquiatría en general. Per això se’l va anomenar, i es sol anomenar, l’art de l’inconscient. Pels mateixos anys aparegué el dadaisme al cabaret Voltaire, si no m’erro a Zurich, o sigui l’art de l’absurd. Arribats a aquest punt jo dic… Perquè el llenguatge ha decidit anomenat certes situacions, converses i events com a surrealistes? Posarem varis exemples:

En Pepet i la Marieta estan en un bar prenen unes cerveses quan un home que l’acaben de fer fora se’ls uneix a la conversa i a la nit en general, acabant els tres en un altre bar escoltant les penes del home. Això sol anomenar-se surrealista, doncs no! Jo li diria situació de borratxo que s’uneix a una conversa o <Joder! Aquest ja m’ha donat la nit!>

En Pepet, la Marieta, la Roser i en Juanitu anaven d’excursió al Pedraforca, a mig camí es troben amb uns altres excursionistes que semblen perduts. Els perduts estaven anant a fer el Kilimanjaro però per falta de pressupost van optar pel Pedraforca. Aixi que comencen a pujar tots en grup i a dalt els sorpren una ventada, comença a nevar i al tornar al bon temps, es troben al massís del Cadí. (D’acord, reconec que és poc probable que passi.) Surrealista? No, estrany.

fotografia de Conjuntbuit

fotografia de Conjuntbuit

En Pepet i la Marieta marxen a buscar bolets, tenen previst fer un camí circular per Campdevànol tot aturant-se a la meitat per dormir. Arriba la nit i ja han recollit uns quants bolets bons i uns altres de no tan bons, depenen de per a que es vulguin, i se n’adonen que fa fred i que no havien portat prou roba d’abric. Encenen un foc i al cap de pocs minuts els bombers, els forestals i els mossos es presenten pensant-se que era un incendi. Surrealista? No, insensats per encendre un foc en època d’alerta per incendis.

I per últim, el Pepet, la Marieta, la Roser i en Juanitu aprofiten la nit d’agost il·luminada per la Lluna plena per anar a banyar-se a unes bases prop d’Oliana. Durant la nit escolten veus i pasos entre les herbes altes i els pins petits, tots quatre començen a cridar i a fer bromes com <<Si sou els Mossos aqui tenim maria per a vosaltres!>> o << Un ós polar Marieta!>>. Al cap d’unes hores marxen a cercar el cotxe i es troben un 4×4 dels mossos d’esquadra preguntant si èrem nosaltres els que estavem a les bases i que la pròxima vegada possèssim una nota al cotxe avisant-los d’això. Surrealista? No, desinfromats.

És curiós que la majoria d’accions i situacions absurdes ens ho semblen quan ens passen i solen ser en un estat d’embriaguesa considerable. Tot i això des d’aquí proposo dues coses:

Una és que si heu tingut alguna experiència així l’expliqueu per així riure una miqueta entre tots.

L’altre és que a partir d’ara intentem recuperar el mot estrambòtic per explicar aquestes situacions, ja que penso que les defineix millor i no desautoritza el bell surrealisme.

4 comments on “No al surrealista!

 1. A.D.Barbagli ha dit:

  Ah, ara entenc el post. Vostè creu que el llenguatge urbà desautoritza els seus precedents. Per què li dóna tanta importància a aquest llenguatge? En té?

 2. conjuntbuit ha dit:

  Més aviat crec que el que es desautoritza no és el llenguatge anterior, sinò que es desautoritza el surrealisme. Penso que es malinterpreta l’art, igual que es malinterpreten certes escoles/corrents filosofiques quan es diu ‘ets un cínic’, ‘tinc un amor platónic’ o ‘això és maquiavélic’.

  Trobo important el parlar correctament, el saber utilitzar els termes per tal de no donar per sobreentes certes coses que no ho són. En cap moment em sembla negatiu l’ús del llenguatge urbà, qualsevol renovació és per a mi un progrés, quelcom necessari per no quedar-nos ancorats.

 3. Crític de cine ha dit:

  tot i l’esforç que fai per emprar la paraula “dadà” en comptes de “surrealisme”, he de confessar que no es fa gens fàcil aconseguir-ho.
  Si tu ets feliç fent aquest canvi, m’hi esforçaré més. jejej
  Sigui tot per la memòria filosòfica!!!

 4. El terme en realitat ve del francés i la seva traducció correcte és: “Superrealisme”, ja que és un art que és més realista que la realitat, al incloure-hi elements que s’escapen de la percepció o el raonament: l’inconsicent, on s’amaga tot alló que el nostre sistema nerviós ens amaga per tal que no ens suicidem cada dia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s