Perquè és tan important la teoria de Darwin?

En resposta a Yop al comentari del post sobre Darwin i veient que molta gent consulta aquest blog pel només per aquella antiga entrada (serà per l’any Darwin?), intentaré respondre.

La teoria de l’evolució suposa un canvi en la cosmovisió de la Europa Occidental. Fins aleshores l’home havia estat creat per déu juntament amb totes les altres espècies i la historia natural havia estat sempre la mateixa (el creacionisme defensa això). Igual que la teoria de Giordano Bruno i Galileu sobre el moviment dels astres, amb la destrucció de la teoria geocèntrica i la crisi del pensament cristià on es creia que la terra era plana, envoltada d’esferes celestes i amb un déu omnipresent a l’exterior que es comunicava amb l’home mitjançant a Jesús i la biblia, amb l’evolucionisme es trencava la creeença de que la naturalesa era immutable, cosa que juntament amb el pensament cristià feia veure la naturalesa perfecte i dirigida cap a la humanitat.

Per tant la teoria de Darwin va topar, i encara topa, amb els dogmatismes de l’esglèsia, demostrant que la bíblia no és més que un mite, una mentida que s’ha imposat a la força a arreu del món.

Tot i aixó, s’ha de dir que la teoria de Darwin es fruit del pensament victoria de la època, en un altre àmbit cultural aquesta teoria no hagués sigut pensada així. M’explico, la època victoriana esta marcada pel contrast entre les classes obreres i els burgesos i nobles que vivien molt bé, o sigui que aquests últims són l’espècie més ben adaptada al medi industrial (aquí m’estic posant un fil de discussió on els meus comentaristes se’m menjaran…).

Per resumir: la teoria és important perque suposa un gran canvi en la visió de la història, la humanitat i la religió. No obstant, i dins del meu pensament, s’ha de tenir en compte que la demostració d’aquesta no significa que la realitat sigui necessàriament així i que no tot és gràcies a Darwin, els genis són productes del temps en que viuen i si no hagués sigut ell un altre hagués aparegut amb prou lògica com per veure certes evidències.

8 comments on “Perquè és tan important la teoria de Darwin?

 1. Per mi Darwin significa la creació de la meva disciplina: l’arqueologia prehistòrica!
  Fins aleshores es creia q els fosils de neanderthals eren de retrassats mentals, que els dinossaures no havien pogut pujar al arca de Noé i que Altamira l’havia pintat el MArqués de Santillana quan s’avorria!

 2. Ferran ha dit:

  Això de l’Anglaterra victoriana i aquesta interpretació de burgesos / proletaris, vols dir que no és més aviat de Spencer que de Darwin?
  Una de les coses que més importància tenen en la teoria de Darwin és el trencament absolut de l’horitxo temporal. La creença absoluta i dogmàtica que el món havia estat creat 6000 anys enrera i que tota la història tenia aquesta antiguitat.
  No oblidem que les primeres recerques del jove Darwin van ser en geologia i que ja corrien en aquesta ciència molts interrogants sobre l’antiguitat de les formacions geològiques.

 3. Laura ha dit:

  Si, se’t menjaran, la teva afirmació que els nobles són l'”espècie” més adaptada al món industrial és totalment una opinió personal sense cap fonament. Per mi, eren l’`”espècie” superior perquè tenien diners; com passa ara.

  El mètode científic es basa en la definició d’una hipòtesi, la posterior experimentació de diferents demostracions empíriques i a partir de les evidències, la formulació d’una teoria. Les teories, tot i que estan demostrades, poden ser susceptibles a canvis al llarg de la història degut als avenços tècnics i a nous descobriments, però seguirà sent una teoria certa fins que ningú no la refuti mitjançant evidències. El que tu fas és opinar sense donar cap demostració convincent a que la teoria de l’evolució és tan sols un canvi de pensament de l’època i no un fet científic real.

  La teoria de darwin està basada en evidències empíriques basades en els sentits com l’observació de la semblança entre diferents individus i, com tu molt bé dius, aquest sentit pot donar errors. De fet, al llarg de la història moltes espècies s’han hagut de canviar de família ds de la primera classificació i fins i tot agrupar-les en noves famílies. La cassificació actual també pot ser susceptible a canvis, els científics no som dogmàtics, però de moment no s’ha comprovat que la teoria de l’evolució no sigui certa. A més, es basa en evidències diferents basades en anatomia, semblança en la informació genètica… que són evidències no tan errònies com aquelles basades en els sentits.

 4. conjuntbuit ha dit:

  Laura, no has entés el que vol dir el post?
  La teoria de Darwin és un canvi en la cosmovisió. En cap moment he fet apologia en contra de la ciencia, per tant gran part de la teva resposta em sembla fora de lloc.

  La cosmovisió es pot demostrar empiricament a partir dels textos de la epoca. Els medievals creien que la terra era plana i inmobil, ho estas negant? O sigui que per ciència si que és vàlid el coneixement empríric però en lletres no?

  Amb la teoria de Darwin canvia el pensament i la lectura de la biblia. Es demostra que els textos sagrats no son res més que un mite. D’això a casa meva se’n diu canvi en la cosmovisio.

  I per molt que la teoria de Darwin estigui basada en evidencies empiriques, et podria explicar la teoria física d’Aristotil i tambe és del tot evident la seva proposta del moviment dels elements.

  No hi ha pura opinio, també hi ha coneixement en el post. Si Darwin hagués estat grec, la seva teoria hagues distat una mica. No nego l’evolucionisme, i hi ha teories darwinianes completament feixistes que comparen els estaments mes alts de la societat amb els animals mes ben adaptats.

  Carregar tintes com ho has fet si que es mera opinió.

 5. Laura ha dit:

  has d’entendre que em baso amb el post i amb part dels teus comentaris orals

  no nego que els medievals pensessin que la terra era plana, pe`ro aquesta afirmació és una opinió i no un fet científic. I evidentment, podem saber que ells pensaven així pels textos, com tu molt bé dius, però és una prova històrica.

  no sé quina és la teoria d’aristòtil

  és veritat la nova interpretació de la biblia però

  jo et dic que és veritat que aquesta teoria és fruit d’un canvi de pensament, però no és la única raó ja que hi ha evidències i demostracions que ho han demostrat al llarg del temps.

  t’ho has pres malament sense sentit

  últim post al teu blog,

  bona sort

 6. conjuntbuit ha dit:

  La importancia de Darwin no és tan com ho explica (perque no utilitza un nou metode cientific) si no el que explica.

  No és una opinio, és una evidència historica. Galileu també és un canvi de la cosmovisio i no és una opinió, és un fet.

  Per a que es important per a tu la teoria de Darwin?

 7. Laura ha dit:

  molt bé, pel mateix, tens raó

 8. rafel ha dit:

  El darwinisme social és posterior a Darwin. A més, el darwinisme social mai ha estat científicament contrastat i la teoria de l’evolució sí. De fet, el darwinisme social ha estat més aviat una espècie de corrent sociològic-de psicologia social plenament superat.

  Diguem que Darwin és al darwinisme social el que Mendel a les teories eugenèsiques.

  En sí, no hi ha res en la teoria de l’evolució que justifiqui el mal anomenat “darwinisme” social. Altra cosa és que les teories més reaccionàries del món cerquen sempre legitimació en la ciència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s