El ser anónimo

Ja tornem a estar en època d’exàmens, l’únic moment del curs en que la major part dels estudiants treballem de valent. Així que aquest mes de Gener es presenta poc productiu pel que fa a les actualitzacions.

La ciudad postmoderna, el capitalismo más radical y su democracia liberal ha sido el trampolín que ha llevado a la sociedad a una crisis de valores alimentada por otras crisis, como la de la ciencia, el cambio geopolítico o la pérdida de noción del término arte. En estos ámbitos donde el ser moderno podía hacer manifiesto de sus problemas ahora se han perdido, se ha quedado en un espacio vacío en el cual le es imposible criticar el sistema sin acabar formando parte de él.

El ser anónimo es como aquel sábado por la tarde, ese día de la semana que la resaca de toda la historia vivida solo te invita a sentarte al sofá y no moverte de allí por mucho que te duela la espalda. Es esa espina clavada al sistema que cuando se mueve duele más que cualquier acto político. El ser anónimo juega con su anonimato para actuar contra aquello que la hace mostrarse impotente ante el poder, sabe que no hay nada que hacer y que enfrentarse al sufrimiento es el acto capaz de hacerle alzar del sofá y gritarle a todo el mundo como le duele la espalda. Esa es su fuerza y eso es lo que más teme el poder, porque no puede controlarlo.

Solo cuando el ser anónimo actúa el poder tiembla. La fuerza apolítica, ingobernable y destructiva del anonimato ataca el capitalismo buscando lo contrario que él, el ser no siendo marca. Quizás sea por eso que a algunos les gusta la ciudad, ya que escondidos en su sufrimiento pueden encararse a aquello que en público no puede.


Todos mirando al suelo, incapaces de mirar a la vida

Todos mirando al suelo, incapaces de mirar a la vida

Basat en el pensament i les classes de ‘Pensament i crisis’ impartides pel professor Santiago Lopez Petit a la UB.

4 comments on “El ser anónimo

 1. Jordi Pina, Pinucset ha dit:

  Ei conjuntbuit!

  Bon relat, només un parell de coses no em quadren:

  “solo te invita a sentarte al sofá y no moverte de allí por mucho que te duela la espalda.”

  Se’m fa molt estrany aquest paràgraf, quedaria més normal amb “por lo mucho que *TE* duele la espalda”.

  D’altra banda bona fotografia, cada matí agafo el metro i a vegades he pensat el mateix que tu. Segur que en l’atatxonat vagó hi va molta gent que no és feliç amb el què està fent ni amb la vida que té però no fa res per a canviar-ho.

  Dóna a pensar aquest borreguisme generalitzat…

  Vagi bé!

 2. Laura ha dit:

  suposo que la frase es refereix a que no està ben sentat/da i per això li fa mal d’esquena y no se levanta por mucho que le haga daño.

  això de què els estudiants només treballen de valent és una ingeneralització indeguda… moltes carreres fem classe de 8 a 14h tenim una hora per dinar i de 15 a 18 fem pràctiques. Aixó suposa arriba a les 19h a casa i començar a clicar l’informe de pràctiques que s’ha d’entregar a final de setmana. Això clar, si no treballes, perquè sinó després de pràctiques toca anar a la feina…

 3. Jo estic bastant a favor del anonimat individual en vers a un col·lectiu sustantivitzat: molt millor que una societat formada per una insofrible suma d’egos cridaners!

 4. conjuntbuit ha dit:

  Jordi: Vols dir que no es Duela?… es que els pronoms febles se’m queden llunyans. Si m’erro ho canvio. Si no, es refereix a allo que ha dit la Laura.

  Laura: Bé si, és un tópic bastant generalitzat…

  AG: de fet és un petit retrat de la societat que tenim, els únics que es posen a cridar acualment lo bo que és el seu discurs són els politics. La resta, tal com diu en Jordi, mirem a terra com si no fossim feliços pero tampoc en fem res per canviar-ho

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s