Cristianisme i paradoxes

La moral crisitiana esta fonamentada en aquests deu manaments, en un principi. Tal com ja criticava en Federico N, aquesta moral esta basada en la negació, és purament nihilista, i ha influenciat  massa en el pensament occidental. Tota metafísica pensada a partir de la creació de l’esglesia cristiana esta influenciada per aquest, Descartes es va veure obligat a afirmar la possible existencia de deu per no acabar a la foguera, del medieval millor no parlar-n’he, Montaigne defensava un escepticisme en la rao pero el cristianisme en la religio (un esceptic dogmatic?) i Kant no para de fer apologia del pensament cristia en cada obra seva, sobretot a les dues critiques de la rao.

En fi, començarem per veure els deu manaments i ara veure les paradoxes que el mateix cristianisme ha donat durant el llarg de la historia.

 1. Estimaràs Déu sobre totes les coses i no tindràs déus aliens davant meu.
 2. No et faràs imatges de res que estigui als cels, ni a la terra, ni al mar, ni les adoraràs.
 3. No et prendràs el nom de Déu a la lleugera.
 4. Descansaràs el setè dia, dissabte.
 5. Honraràs el teu pare i la teva mare.
 6. No mataràs.
 7. No cometràs adulteri.
 8. No robaràs ni furtaràs.
 9. No donaràs fals testimoni.
 10. No desitjaràs els béns del proïsme

 

 1.  Els sants no són entitats divines a part de Déu? Perque s’adoren els sants si només hauriem de fer-ho d’un sol deu omnipresent, es que potser era necessari per l’esglesia mantenir certes costums paganes? Perr descomptat, però aixo topa amb el primer manament.
 2. El segon és més del mateix, ja que els sants són imatges d’unes persones que segons ells van fer un miracle, i aquests estaven a la terra.
 3. Jajajaja!! Em sembla que aquest manament cau pel seu propi pes en cada discurs de Bush o de qualsevol cura donant missa. En nom de deu s’han dit grans tonteries en contra de la llibertat.
 4. Aquest és un manament jueu… el cristia diu que es respectin els dies festius. Clar que alguns tenen festa cada dia de la setmana, com els reis escollits per la gracia del seu deu.
 5. Encara que et maltractin. El respecte cap a la gent no hauria de ser cap màxima obligatòria, hauria de sortir d’un mateix. Però honrar els primogénits és caure en una espiral carca, ja que cada generacio perdra aquella adolescencia en que destrueixes tot valor familiar.
 6. Jajaja!! Com si no hagues potenciat l’assasinat l’esglesia! Caça de bruixes, la Santa Inquisició, la Guerra Santa, la conquesta de Sud-America i Africa, l’holocaust jueu, les guerres que fa EUA… demanant perdo es pot dir que no s’han saltat aquest manament? A part de matar en sentit mes metaforic molts pensaments, cultures senceres i ciencies ocultes interessants com ara l’alquimia.
 7. Aixo es un atemptat contra la llibertat sexual i la felicitat del ser huma, si no pots cometre adulteri i has de passar-te tota la vida amb la mateixa persona pots estar creant un problema mental molt gran a aqeusta gent. Si estic casat i estic temptat per la carn d’una altra, reprimir-ho nomes fara creixer una bola que acabara amb la relació. Que cadascú faci el que vulgui.
 8. … l’or azteca i maya, les ciutats del proxim orient, el gra dels camperols a base d’impostos, el control de les riqueses de les grans monarquies europees… La ciutat del Vatica no va ser construida gratuitament. Pero nosaltres no podem robar per poder sobreviure, quins pebrots.
 9. Deu existeix no es un fals testimoni? Les seves possibles demostracions no son falsos testimonis?
 10. Aquest fonament és el mateix que el de no robaràs ni el del adulteri, perque tenen aquest sentiment de por a que els iguals, els cristians, es robin, matin i follin entre ells?

Aquesta es la religio de l’autorepressio, un racionalisme radical basat en una metafisica completament indemostrable que te 2000 anys d’història… amb els canvis que ha tingut la cosmovisió europea, jo encara no em puc creure que hi hagi crisitians. Espero que tard o d’hora la religio cristiana desaparegui del mapa, i aquell dia penso esta en primera linia preparat per canviar els espais religiosos per espais de reflexio i discussio.

3 comments on “Cristianisme i paradoxes

 1. Ferran ha dit:

  Deixa’m fer un parell d’observacions:

  PRIMERA: Els deu manaments no son un invent cristià, venen de la llei mosaïca dels jueus. També van ser “adoptats” per Mahoma. En aquest sentit, jo dirira que el que critica Friedrich no és solament el cristianisme, si no l’absolutisme de les religions monoteístes.

  SEGONA: Descartes no va afirmar l’existència de déu per no acabar a la foguera, si no perque necessitava un esser superior que li garantís que les sensacions no eren un engany del geni maligne (Discurs del métode, Part IV).

  Observacions que no afecten substancialment el contingut del post, amb el que m’identifico força.

 2. Biel ha dit:

  El segon, els musulmans el compleixen. Cal recordar que les tres religions “monoteistes”:cristianisme, islam i judaisme comparteixen el Pentecostes.
  Sobre el 5e, no crec que haguem d-honrar a ningu, sino que en tot cas son els pares els que s’han de fer honrar.
  Per sobre de tot jo crec en ser sincer, provablement l’unic valor etic suprem que tinc. Per tant no puc justificar l’adulteri. Nomes puc entendre relacions “extra-parella” si s’ha parlat del tema, perque no puc mentir a la persona amb qui se suposa que haig de tenir mes confianca…pero aleshores, si es quelcom conegut, ja no es adulteri no?

 3. conjuntbuit ha dit:

  Ferran: Per descomptat friedrich critica a la genealogia de la moral el judeisme i el cristianisme. I be, tot era per introduir una mica, ja que la critica al pentacostes es mes propia, ja que Nietszche parlaria del valor de la compassio i la moral dels nobles…
  El cogito cartesia parteix del solipsisme, la figura del geni maligne és antidivina ja que ens diu que deu pot ser tant bo com dolent i al declarar aixo es jugava la pell davant l’esglesia, per aixo va arribar ala conclusio que des del jo pensant podem projectar la idea d’un deu perfecte.

  Biel: Molt bona la pregunta final. Per mi la confiança i intentar no mentir, en la mesura de lo possible, tambe es un valor important. Si es quelcom conegut es fer el salt igualment el que passa es que no l’enganyrs amb un altre, sino que passes te’n vas al llit amb un altre. Si la parella ho sap pero no ho consenteix, es adulteri? En aquests cas diria que si

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s