Carta d’un Claustral

Il·lustrats membres del Claustre de la UB,

Sóc un dels dos representants dels estudiants de la facultat de Filosofia al Claustre i des de la meva humil posició he arribat a una conclusió sobre quina paraula és la que mostra explícitament la meva feina dins d’aquest òrgan de Govern de la Universitat de Barcelona. Inutil.

Aquesta percepció podria ser vista com a radical o com a una demostració més del sentiment d’apatia de la societat espanyola davant de la politica. Durant un temps vaig tenir la estranya sensació de que encara hi havia un espai lliure on la democràcia tenia sentit, però m’he adonat que el 09 del 09 del 2009 aquesta sensació haurà quedat en un mer sentiment, ofegant una vegada més la poca confiança que em queda cap al sistema democràtic.

Perquè inutil? Serà la pregunta que us sorgirà a uns pocs, doncs per que el referendum que es va fer a l’edifici del carrer montealegre no ha servit per a res. El 090909 s’aplicarà un pla de Bolonya que tant estudiants com una part del professorat a criticat. Com és que s’ha promogut una aplicació a partir d’un sistema educatiu d’una cultura llunyana com és l’anglosaxona? No hi ha cap més alternativa? En la llei del BOE no s’especifica, en la primera llei sobre l’espai europeu d’educació superior (EEES), que el que s’ha de fer és canviar el sistema per l’anglosaxó. Els graus faran de l’educació espanyola més “europea”, pero no augmentarà en qualitat. És més, el rebaixa. Una carrera com Filosofia, Historia o Geografia passarà a ser un grau de cultura general anomenat Humanitats on l’estudiant podrà especialitzar-se pagant màsters en aquella branca del saber que es vulgui especialitzar. Per això em sento inútil dins del claustre, es diuen les coses, però no serveix per a res, ja que des del rectorat es farà el que us sembli.

Els estudiants som numeros per a vostes, membres del rectorat, numeros que mostren si hi ha més gent o menys, som entrades de capital, pero no som el futur, tal com ens venen els eslogans de la Generalitat. Que us preocupa més els 72 millons d’euros de dèficit de la universitat o que l’educació superior sigui de qualitat? És contradictori dir que hi ha un dèficit i intentar implantar un nou sistema educatiu amb la pretensió que tingui un cost cero. Tots els canvis necessiten capital, si jo vull canviar la meva estanteria, hauré de comprar-me’n una o cercar-la pel carrer, però fer forats a la paret de l’habitació ja té un cost energètic… ho faci com ho faci, sempre hi haurà un cost. Per tant, si no tinc ni un duro, no em cambio l’estanteria per molt necessitat que hi hagi (cosa que amb l’EEES la necessitat ve per llei, no per necessitat).

Per finalitzar sols dir que espero amb ganes les eleccions per escollir el nou rector/a i veure fins a quin punt es tracta el tema del nou pla d’estudis i com ens intentaran vendre la moto als estudiants per tal d’aconseguir un alt nombre de vots… encara que la participacio serà molt més baixa que la del referendum sobre el pla de Bolonya. Si aixo passa, es tornara a dir que el resultat de les eleccions es invalid pel baix nombre de vots?

Fins al proxim claustre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s