Què no és Nietzsche?

Per qui diu o afirma que Friedrich Nietzsche era nazi…

 1. Friedrich Nietzsche va morir el 1900, o sigui uns vint anys abans de l’inici del nacionalsocialisme.
 2. Te diversos textos on afirma una vegada i una altra que ell no es ni sera mai alemany, que ell es considera un noble polac.
 3. La seva germana va manipular els textos d’aquest, va extreure tot l’antisemitisme obviant l’anticristanisme, encara que F. Nietzsche seria un anti tota religio… tot i que en un principi anava a estudiar teologia. És molt senzill escriure un text i fer-lo passar per un d’aquest pensador. Com a mostra d’aixo, es va publicar un text sobre el poder sota el nom de la seva figura quan ell no havia pensat fer-ho.
 4. El filosof del nazisme no és Nietzsche, és un alemany del qual no recordo el seu nom (es el q passa quan no escrius els apunts correctament)

Pels qui consideren que Nietzsche era nihilista…

 1. Es considera més aviat un pensador vitalista… en tota la seva obra recorda que la vida s’ha d’afirmar i no negar.
 2. La figura del lleo representa el nihilisme europeu d’aleshores, europa estava en crisis de valors culturals. Ell es considera un nen, un creador que te tota la vida per endavant… un creador mai sera un nihilista, seria una contradiccio.

14 comments on “Què no és Nietzsche?

 1. A veure! Els arguments que has posat per assegurar que Nietze no era nazi… tenen molt poc pes no? Sento fer de “follonero” habitual d’aqust blog (la veritat es que m’encanta aquest paper, que hi farem!) però, vaig a desmuntar el teu argumentari, més que res per vici..

  – Que Nietze sigui anterior al nazisme NO VOL DIR que no el pugui haver influenciat!!

  – Obviament el fet que sigui polac, no impedeix que Nietze sigui percusor d’una ideologia antirracional, voluntarista i ultraindividualista, curiosament els mateixos vaols que Hitler esboça al pròleg d “Mein Kampft”.

  – A la seva germana no li deuria costar gaire manipular elstextos d’una persona que va escriure un llibre com “Ecce Homo”, és obvi que Hitler es deuria correr de gust quan llegia títols de capítols com “Perqué soc el millor”.

  – “El filòsof del nazisme” del que parles es Martin Heidegger, of course! Però que té a veure una cosa amb l’altre???? No son filosofies incompatibles en absolut! Al contrari, es complementen força bé en el seu odi a la col3lectivitat, la raó i el progrés!

 2. blanco-nuclear ha dit:

  per tal de saber si es sincera o no, t’has de fixar amb la zona dels ulls -> las famoses “patas de gallo”

  tendim a pensar que la gestualitat d’un somriure es centra en la zona de la boca i, en part, és cert… pero en realitat es mouen més músculs del que creiem!

  Per tan, quan falsejem un somriure, ens centrem en emmascarar únicament la zona bucal i la resta (els ulls) queden mancats d’expresió.

  PD: no és fiable al 100%, hi ha gent que sap fingir molt bé…

 3. blanco-nuclear ha dit:

  buah!!! follonero!!! Tot i que em perdo amb els tecnicismes i els vostres coneixements profunds de la materia… coincideixo amb tu Arqueòleg!

  És evident que no va participar directament amb el naixement del nazisme però també és evident que se’l va prendre com a referent. A partir d’aquí, ja no tinc res més a dir…

 4. rafel ha dit:

  A mi Nietzsche sí em va semblar una miqueta “fatxa” quan parla de la moral dels forts/agressors i la moral dels febles/víctimes, comparant-lo amb la “llei natural” dels animals… Quan treuen el temeta de la “llei natural” ja els veig el llautó a tots… Servidor, que és positivista i il·lustrat radical! En el fons Nietzsche no s’aparta tant del seu odiat cristianisme, doncs apel·la al mateix principi totalitari (una suposada “llei natural” amb la qual ad hoc poden justificar totes les barbaritats que els vingui en gana sense haver d’esforçar-se massa a pensar ni molt menys fer contrastacions empíriques). Ecce homo em va repugnar bastant, la veritat.

  A més, al mateix Ecce Homo pots llegir més d’una soflama antisemita. Cosa no molt original, tot s’ha de dir, ja que el 90% de la intel·lectualitat europea era certament antisemita i això també inclou les “civilitzades” França i Gran Bretanya. Us recordo el famos cas Dreyfus a França a finals del segle XIX.

  De tota manera és anacrònic qualificar a Nietzsche de nazi. I a més, tampoc era nacionalista, doncs abominava bastant de l’imperi alemany i de la societat prussiana. I cap autor té la culpa de la influència posterior que hagi tingut, més que res perquè cada societat l’interpretarà com li donarà la punyetera gana.

  Total que Nietzsche ni era ni deixava de ser nazi. La germana sí que es veu que ho va ser…

 5. conjuntbuit ha dit:

  Els arguments que poso per afirmar que Nietzsche no era nazi son igual de fluixos que els que afirmen que ho es. Si a partir del que es pot interpretar dels seus textos es pot posar l’etiqueta politica a un pensador, aleshores podem dir tambe que Marx era feixista per la seva idea de que l’estat era lo mes important (un nacionalisme radical)… idea extreta del pensament hegelia. O puc dir que l’imperatiu categoric es pot portar al radicalisme i imposar l’imperatiu categoric d’una cultura a tota la resta. Clar que la voluntat de poder era extremista i pot portar a relacionar-lo amb el nazisme, pero l’ocas dels idols es un llibre en contra de qualsevol idolatracio tant a deus com a persones.

  Tal com ha dit molt be en Rafel: Nietzsche ni era ni deixava de ser nazi, Nietzsche era ell mateix… un autor considerat un dels millors escriptors d’alemanya i el primer post-modern.

  L’holocaust jueu no es pot justificar en un sol pensament. L’holocaust va ser provocat i acceptat per tota la humanitat al deixar arribar al poder a Hitler.

  Jo no em considero seguidor de Nietzsche, nomes vull netejar el seu nom i recordar que a partir del seu pensament va influenciar a gent d’esquerres com Foucault o Bataille. Un pensament es apolitic fins el moment en que aquest afirma una tendencia o una altra.

  Rafel:Si, la germana i el marit d’aquesta eren nazis.

 6. I quina discussió més divertida!!
  A veure! Ningú diu que Nietze fos nazi, però el que és innegable és que va influenciar, i molt, al pensament d’Adolf Hitler ja que el dictador alemany va plegiar descaradament el principi de legitimitat del poder (axioma bàsic en tota teoria política) del “voluntarisme” de Nietze: prva fehacient seria el film d’autobomgo de lenni riffesthal “El triomf de la voluntat” (no et fa pudoreta a Nietzche?) i Hitler estava convençudissim que el Superhome era ell, faltaria plus!
  A mi em preocuparia compartir tants gustos ideològics amb Hitler, però tanquil! El meu pare es fan de Wagner i ho porta be!

  En quat al vil atac a Marx: no hi ha CAP pero CAP CAP eh! Cap filòsof més antagònic al feixisme que Marx! Marx es el primer filòsof a la història d ela humanitat que plenteja la supressió de estat, que analitza científicament les condicions històriques del seu sorgiment i que planteja la seva supressió mitjançant la subversió del seu sentit, es a dir: si l’estat es va crear per protegir i legitimar la classe esxplotadora, ell creia (erroniament, com després es va demostrar, ja que estava en excés influenciat per l’antropologia evolucionista de Morgan) que si la classe explotada prenia el control del estat, aquest evolucionaria de forma natural a la seva auto-supressió. I no, aquesta idea no l’agafa de Heguel, d’aquest només en pren la dialèctica.

  El feixisme comparteix amb Nietze (i amb l’anarquisme o el carlisme) que son ideologies romàntiques/idealistes, tooot el contrari que el socialisme cinetífic o el liberalisme, que parteixen del racionalisme empíric.

  Bueno paro ja, que com hauras vist poques coses m’apassionen més al món que la filosofia política!

 7. Ui i m’oblidava de recordar, com no, que el primer que va fer Hitler al arribar al poder va ser ilegalitar el KPD (Kommunist Partit of Dotchland) acusant-lo falsament d’haver incendiat el Reichstg i el primer camp de concentració de la història al 1933 va ser per els seguidors de la difunta Rosa de Luxemburg.

  Deuria ser que com tenien tan en comú els hi tenia enveja…

  Per cert: les meves aportacions no so res personal, eh xavi! Es que a veure, com dirien els andalusos “si me pones el capote yo entro al ruedo”!! ahajajaj!!

  Segeueix així que em diverteix molt el teu blog! (i no oblidis el meu cameo!)

 8. Ferran ha dit:

  De totes maneres el tema de la VOLUNTAT és anterior a Nietzsche que el va prendre de Schopenhauer (el món com a voluntat i representació).

 9. Clar, Ferran, ambdós pertanyen a la tradició política alemana del volutarisme, una veritable corrent política i cultural molt en boga dins la cultura burgesa romàntica de l’alemanya decimonònica en que va viure l’infantesa Hitler, entre òperes de Wagner i conspiranoies ocultistes, només cal veure Persifal per entendre-ho! EL paralelisme entre l’heroi i el superhome és evident no?

 10. rafel ha dit:

  Tens un trauma amb Wagner eh, arqueòleg? Marx, Feuerbach, etc… també formen part de la tradició intel·lectual alemanya.

 11. oRioL ha dit:

  Em queda tant per aprendre…

 12. oRioL ha dit:

  I com va pronunciar el gran Pau Donés (filòsof de bar o d’agenda d’adolescent) Quando no sabes de algo, lo mejor és callarte. A escuchar (leer) se ha dicho!!!

 13. conjuntbuit ha dit:

  el primer filosof que pensava en suprimir la politica i crear un espai on l’home i la dona visquessin lliurement i autarquicament era Epicur. De fet va ser un dels pocs pensadors que feia el que deia… no com Marx que critica la burgesia essent ell un burges, es molt facil pensar, analitzar i criticar el poder quan t’hi pots dedicar.

  Nietzsche no es nomes la voluntat de poder! Nietzsche es tot un mon que si separes una pensament de la resta, perd tot el sentit i es facilment manipulable. El que provava de representar amb Marx es que si agafes una sola idea, una sola frase i la descontextualitzes es molt facil enganyar i fer creure que dues postures diferents estan relacionades. Puc arribar a dir bestieses com ara que Hitler estava influenciat pel pensament politic de Plato en la republica, per que Hitler es creia el filosof rei.

  El supra-home (que es com s’hauria de traduir) esta format per l’esperit dionisiac i l’apolini… es irracional i racional alhora, es dansant i creador. Hitler no es dansant i no crec que llegis el Zaratustra i apliques la frase “no con odio sino con la risa se mata” al seu sistema politic.

  ja se que no es res personal, a mi ja m’agrada discutir… jejeje al cameo li falta donar una mica d’estil propi a les respostes, lluny del academicisme.

 14. Vaaa Xavi!! Que em moro de ganes de fer el combaat! Com a mínim podrie enviar-me les meves preguntes no??

  I en quan a Marx: si, era burgés, però ningú li va regalar res! Als 21 anys havia presentat la seva tesi doctoral (sobre Epicur, precisament, que cosas!!) i als 23 era rdactor en cap de la Geceta Renana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s