Castells de sorra

“En Txus era un noi que des de sempre havia desitjat ser arquitecte, però no un de qualsevol, sino l’arquitecte dels castells de sorra. Cada dia des dels 5 anys anava a la platja i es dedicava a crear noves construccions. Als 30 va començar la seva gran obra, un castell tan bell que deixes a tota la humanitat bocabadada. Amb l’ajuda de quatre amics seus va aixecar els fonaments d’un edifici que ells creien invencible… amb el pas del temps s’hi van afegir vuit col·laboradors mes.

Amb el pas del temps el castell creixia i creixia, fins gairebé arribar al cel. Potser era aquesta la idea principal que tenia en Txus, potser tan sols volia divertir-se una estona. Al final, en Txus va ser detingut acusat de pendre estupefaents… algu el va delatar, pero mai es sabra quin dels seus amics va ser.

Avui, el castell resta mig derruït a la costa Palestina, el mar del dubte i de la critica xoca constantment contra ell intentant que la mentida que tan mal ha fet al pensament moral d’Occident acabi sent uns quans grans de sorra escampats per una platja anomenada realitat.”

Aquesta fabula anticrisitiana només vol fer recordar una cosa: Les veritats són castells de sorra que es poden derruir. Per tant no hem de creure que aquella construcció que construim és indestructible, ja que fer-ho ens pot provocar un gran dolor existencial quan ens la destrueixin.

10 comments on “Castells de sorra

 1. moz ha dit:

  Genial, tu! Un punt de vista molt ben venut!

 2. Wooo! Que fa el Moz per aquí? Ja veig q em captes lectors eh!!

  I de nou una nova defensa del escepticisme! Pero a veure Sr Counjuntbuit: sabies que el postmodernisme anticientific està molt de moda des de que la ultradreta americana el va imposar com a ideologia oficial del Imperi l’any 1989 mitjançant el conseller de Regan Francis Fuckuyama que va ser l’encarregat de difondre les idees escèptiqes,antievolucionistes i anticientífiques a les universitats amb la unica finalitat d’acabar per sempre amb el marxisme, amb el seu llibre “LA fi de la història i el darrer home”?

  I el meu dubte ha estat sempre el seguent, vosaltres els postmoderns, els enemics del progrés, perqué no poseu en dubte les bases de la física nuclear o de l’armamentística?

  No clar, Bush no us deixa no? Ell us ha encomanat que exclusivament us dediqueu a destruir les Ciencies Socials, ja…

  Bueno res personal eh, però has d’entendre que formo part de la resistència antipostmoderna a sou de Moscú, es el que té!

 3. Blanco-nuclear ha dit:

  no crec que calgui qualificar a la Post-Modernitat d’aquesta manera tan dràstica Arqueòleg. Més que escepticisme, es basa en un relativisme… en un dubte de les premises del progrés Modern que prometia unes coses que el pas dels anys ens ensenya que, o eren falses expectatives o no s’han sabut dur a terme. De fet, cientifics com Einstein son els que comencen a despertar aquest pensament, per dir-ho d’alguna manera, indefinit.

  La post-modernitat no és res en si. Es tracta, més aviat, d’un estat (de transició). Les bases que sostenient la Modernitat fa temps que s’estan esfondrant i durant aquestes darreres dècades s’han proposat diversos camins (parlant sempre d’Occident) i obert diversos debats de cap a on ha d’anar la humanitat.

 4. conjuntbuit ha dit:

  gracies moz i blanco-nuclear.
  estimat arqueoleg:
  No pots fer una generalitzacio d’aquesta mena, ja que llavors es pot afirmar tambe que el comunisme possible es el de estalin, china o corea del nord; i segur que no et senta molt be quan aixo s’afirma.

  un pensament pot derivar-se cap a llocs on el propi pensament no anava, si l’anitcientificisme es l’ordre del dia de la ultradreta americana, em sembla fantastic, pero no s’anomena aixo escepticisme s’anomena anticientificisme. Un esceptic que critica per una banda i defensa per l’altra es un ignorant, un venut o un idiota.

  per altra banda, el text, tal com diu BN, preten recordar que tots podem fer castells de sorra, pero que alguns creuen que son de titani… o sigui, que esceptic es relativista (que seria la part moderada de l’escepticisme). Tots ens construim una creença, una fe, pero uns quants sabem que ES FE, i com a tal pot ser refutada. Com els alcoholics que es volen curar, el primer pas es reconeixer que no hi ha ni hi haura veritats absolutes.

 5. Ahaha, ja saps que m’encanta provocar amb aquest tema! Soc un fanàtic ultramaterialista, que hi farem!

  Tinc alguns dubtes sobre el que m’has plantejat:

  1.- Quan a les escoles americanes es posa en dubte a Darwin i es planeja com a possible alternativa el Creacionisme: això és anticientifisme, relativisme o escepticisme?

  2.- Series capaç de posar en dubte els principis de la medicina, com el lider teóric del escepticisme Focault, i deixar de pendre medicines o precaucions contra enfermetats? (A ell li va costar la vida, no t’ho recomano, però com a mínim és coherent)

  3.- En quin punt del sistema hipotètico deductiu s’empra la fé com a eina?

  4.- Sabies que tots els plantejaments del escepticisme postmodern es basen en un error d’observació en la físisca subatòmica que afirma que les partícules inferiors al àtom no segueixn la física de Newton (i per tant segons ells això demostraria que la part més petita de la materia no obeeix lleis racionals)i això s’ha demostart ja que és fals, ja que el que alterava les qualitats d’aquestes partícules era la llum amb que eren observades?

  I bueno, paro ja! Com hauras vist al soviet…ehhhm dic… a la Facultat de Lletres de la UAB ens han armat bé per desmontar qualsevol faL·làcia postmoderna ue s’ens creui pel davant!

  Vinga, a veure que em respons!

 6. Blanco-nuclear ha dit:

  el que no pots tombar es la sensació generalitzada de desengany que hi ha. aixo no ha estat observat amb una llum que no hi hauria de ser ni res per l’estil…

 7. Oh no has contestat encara Xavi, que bé!
  NO HO FACIS!!
  JA QUE…et vull proposar un cameo!!
  Mira la idea és la següent: serà un combat filosòfic, vale? Llavors, es tracta que jo et deixo 6 preguntes xungas i demagógiques sobre l’escepticisme i tu a mi 5 sobre el materialisme i ho publiquem al meu blog, vale? A canvi faré moooolta popaganda del teu!

  Les meves 6 pregutes fianls serien le 4 d’abants i aquestes altres:

  – Que li diries a Mariano Rajoy i als directius de les multinacionals petroquímiques quan posen en dubte el canvi climàtic defensat a capa i espasa per tota la comunitat científica?

  – Que opines de l’aplicació dels preceptes del postmodernisme a la macroeconomia, cosa que ha donat lloc a la darrera onada de neolliberalisme que ha posat en dubte el paper del treball dintre de la producció (com sempre havien defensat les diferents corrents de la economia política) i la necessitat de mantindre l’estat del benestar?

  Llavors, que has de fer SI ACCEPTES EL REPTE: contestar les preguntes de forma currada, com no dubto que un estudiant de filosofia és capaç d efer, i enviar-me la resposta junt a les teves 6 preguntes per mi a: roger3372001yahoo.es

  I si no acceptes, doncs res, em declaro guanyador per deserció i tal dia farà un any!

 8. vale, el meu mail es roger3372001@yahoo.es vale?
  I son 6 preguntes, no 5, que m’he liat!

 9. conjuntbuit ha dit:

  d’acord, accepto el repte. Ara haure de recopilar informacio per poder posar a prova els diferents arguments que donen un i altres. Aixo em portara un temps. Ja t’enviare les preguntes corresponents.
  Encara que trigava tant en respondre pq estava divagant sobre les diferents qüestions que ja m’havies plantejat.

 10. Ferran ha dit:

  Està molt bé el repte. Penso seguir-lo amb interés. Os recomano que llegiu el llibre Analíticos y Continentales de Franca d’Agostini. En aquest cas, l’Arqueóleg es l’analític i ConjunBuit és el continental. Hahahaha.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s